ARBËNIA
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Njësi gjuhësore me prejardhje nga Shqip, bear,birth.

Go down

Njësi gjuhësore me prejardhje nga  Shqip, bear,birth. Empty Njësi gjuhësore me prejardhje nga Shqip, bear,birth.

Post  orakulli Thu Feb 12, 2009 11:58 am

Njësi gjuhësore me prejardhje nga Shqip, bear,birth,obey( sa qesharake kur duan ta shpjegojne nga "obedire"),....
Sot kemi nji folje ezengjiale në gjuhën Shqipe,foljen bëj.Ngjyrimet e saj dialektore:
Çame:bi.Përdoret në formën”U e bi këtë pun=Unë e bëj këtë punë”.
Labe:Toskërisht: “bëj.
Myzeqare: “bej”.E vecanta asht me “e”
Geg1:baj.
Geg2:boj.
Në gjuhën angleze kemi foljen bear.Shqiptimi i saj ka dy versione.Shqiptimi sipas anglishtes Britanike asht “bër” dhe asaj Amerikane asht “ber”.Koha e shkuar e saj asht “bore”(shqiptimi:Britanik-Bo,ku “o asht e zgjatur,Amerikan-“bor”) dhe pjesorja e kohës së shkuar “born”(shqiptimi:Britanik-“bon”,ku “o” asht zgjatur,Amerikan-“born”)
Cili asht kuptimi i foljes “bear”.Ajo ka shum kuptime.Çuditërisht kuptimin i saj bear asht përdorimi ezengjial në gjuhën angleze për përcaktimin “Unë kam lindur” .Ka këtë dhënie prej fjalorit anglisht-anglisht Macmillan English Dictionary:
Kuptimi i “bear’:bear
4.bear=to give birth to a child=te japesh berjen e nji femije.
The ewes usually bear twin lambs=Delet zakonisht bejne(bër) dy qingja binjake.
bear someone something: She bore him three sons=Ajo i beri,i boni(bor) atij tre çuna.
4a. if a plant bears flowers or fruit, it produces them:Nëse bima bën(bërs) lule ose fruta,ajo i prodhon ato.
The new stems bear the flowers.
Kutpimi “birth”: birth
1.The occasion of a baby being born:Rasti kur bëhet,bonet(born) nji fëmij.
Shëmbull:We are happy to announce the birth of our son Andrew=Ne jemi të gëzuar t’ju lajmërojm lindjen(birth) e çunit tuaj Andrew.
John wanted to be present at the birth.
from/since birth: James has been blind from birth.
at birth (=at the time when you are born)=në kohën kur ju keni lindur(born),kur ju jeni bër,kur ju jeni bon.
place of birth: Place of birth: Oxford/Vëndi I lindjes:Vendi i lindjes,Oksford
1a. [count or uncount] the process of being born or of giving birth to a baby:
It was a very difficult birth=Ishte nji lindje e vështir.
1b. give birth (to someone),if a woman gives birth to a baby, she produces it from inside her body:Nëse nji grua jep “birth”-in e nji fëmije,ajo e prodhon atë prej brëndësis së trupit të saj.
She gave birth to a baby boy.
-> DATE OF BIRTH
(c) Macmillan Publishers Ltd. 2003
A jan të lidhura këto dy njësi gjuhësore të gjuhës Angleze me format vetëpësore dhe pësore të gjuhës Shqipe te foljes “Bi-bëj-bej-baj-boj”,me njësitë “i bër”,“bir”,me format “bon,i bon”?
Ku:
Bi-bir
Bëj-i bër
Bej-i ber
Baj-i ban
Boj-i bon
orakulli
orakulli
Senior Member
Senior Member

Male
Number of posts : 104
Registration date : 2009-02-09
Points : 46
Reputation : 26

Back to top Go down

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum