ARBËNIA
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Albanologu Mathieu Aref .

5 posters

Page 1 of 2 1, 2  Next

Go down

Albanologu Mathieu Aref . Empty Albanologu Mathieu Aref .

Post  1bilderberg Tue Jun 02, 2009 10:15 am

Albanologu Mathieu Aref: "Shqiptarët, më të lashtë se grekët në Ballkan"


Ekskluzive/ Mathieu Aref, studiuesi i njohur francez, rrëfehet për "Shqip" pas botimit të librit të tij, "Shqipëria, odiseja e pabesueshme e një populli parahelen"


A mos është i mbivlerësuar roli i grekëve në historinë e Gadishullit Ballkanik? Pas kaq shekujsh, pas imazhit të mrekullueshëm që grekët i kanë dhënë së kaluarës së tyre, është pak e vështirë të ngresh pikëpyetje për kulturën e madhe klasike të helenëve. Por, prej kohësh, studiues të ndryshëm nuk kanë ngurruar të ngrenë pikëpyetje mbi qytetërimin e lashtë grek. Vetëm pak kohë më parë, një studiues amerikan botoi librin "Athina e zezë", ku perëndesha e bardhë me sy ngjyrë deti, perëndesha e diturisë, mbrojtëse e Athinës, sipas tij ka një të kaluar afrikaneve Mathieu Aref, një studiues, që tashmë ka tentuar t‘i kthejë përgjigje me studimin e tij prej vitesh këtyre pikëpyetjeve, nuk denjon të vihet në qendër të diskutimeve akademike, duke thënë se "është Shqipëria, ajo çfarë ai e quan odiseja e pabesueshme e një populli parahelen".
Dhe ky popull i vogël, sipas tij, ka qenë populli i madh që ka ekzistuar para grekëve. Duket si një guxim nga ana e Aref, një "guxim" të cilin ai e argumenton me prova shkencore, të cilat kërkojnë të hapin një debat, që, sipas tij, synon rishkrimin e historisë. Historia e pabesueshme e pellazgëve, që, sipas tij, janë ilirët e mëvonshëm, të cilët u hodhën në një cep të historisë dhe shumë pak studiues u rrekën të merreshin me ta. Por, pikërisht nga pellazgët nis shpjegimi i gjithë asaj historie "të shkruar keq", sipas Aref, që e bën rolin e grekëve të mbivlerësuar ende në ditët e sotme. Më poshtë, Aref, pas debateve që ka ngjallur në nivele të ndryshme akademike, rrëfen disa nga tezat, që, sipas tij, vërtetojnë studimin e nisur kohë më parë, që i bën të ndihen mirë shqiptarët, por që "trazon" kulturën tashmë të konsoliduar greke.

"Shqipëria, odiseja e pabesueshme e një populli parahelen". Libri juaj sapo është përkthyer në shqip. Mund të na rrëfeni se çfarë do të thotë kjo për ju?


Qëllimi kryesor i këtij libri është vënia në vend e së vërtetës. Asaj të vërtete, mbi të cilën rëndojnë plumb 2500 vjet. Nuk kemi të bëjmë asfare me trallisje dhe teka personale, as me fantazime fluturake, aq më pak me shovinizëm, por me një tezë të përpunuar shkencërisht, me argumente të forta, në mos të patundshme, fakte historike të shënjuara, analiza dhe hulumtime të thelluara në disa fusha shkencore, bazuar në referenca të verifikueshme. Ky libër më ka kushtuar vite të tëra studimesh, mjaft mund e djersë, gjithashtu para. Pra, nuk e kam bërë këtë vëllim të madh pune për të bërë sensacion apo për lavdi vetjake.


Çfarë e shtyu Aref të merret me një studim të tillë, që në shumë qarqe letrare është quajtur edhe si një provokim, që ju kërkoni t‘i bëni historisë greke?


Si dhe për çfarë e kreva gjithë këtë punë? Para së gjithash, natyra më pajisi qysh fëmijë me një shpirt kritik, të zhvilluar dhe me kureshti të madhe. Të jetuarit në Egjipt, në një shoqëri kozmopolite, më ka dhënë përparësinë e vështrimit elektrik. Në themel ishte terreni pjellor dhe premisat e një rrugëtimi që do ta nisja disa vite më vonë. Njohja e gjuhës shqipe, e folur qysh në djep (sidomos dialekti gegë) e që zura ta shkruaj fare i ri, më dha shumë dorë. Studimet në gjuhën frënge (letërsi, filozofi, greqisht, latinisht, artet e bukura, gjuhët e huaja, arabe, angleze, italiane) po ashtu nuk janë të huaja ndaj këtyre lloj studimesh e kërkimesh. Shkëndija fillestare ishte dalja në dritë e librit të parë të Za////çharie Mayani, "Etruskët nisin të flasin", në 1961-in, pasuar nga i dyti, "Fundi i misterit etrusk" në 1970-ën. Ja një dijetar, joshqiptar, që ia mbërriti të hedhë dritë mbi misterin e popullit të madh etrusk, falë gjuhës shqipe, që për më tepër nuk ishte as gjuha e tij mëmë. Kjo gjë më tundoi, më befasoi dhe mbi të gjitha më mrekulloi.
Qysh atëherë, e përgjatë tridhjetë vjetëve, jam vënë në përndjekje të këtij populli misterioz parahelenik, që, nga zbulimi në zbulim, më ka udhërrëfyer kah shqiptarëve. Pas kësaj periudhe të gjatë më është dashur më shumë se pesë vjet për të kryer pareshtur studime e hulumtime të thelluara në fusha nga më të larmishmet: histori antike, arkeologji, antropologji, etnologji, gjuhësi dhe mitologji. Të thuash të vërtetën nuk përbën në asnjë rast provokim. Ajo mund të lëndojë, të fyejë, por gjithnjë ia vlen ta thuash. Këtu, veçse vë në vend këtë të vërtetë, çiltërsisht pa paragjykime dhe me rigorozitetin më të madh intelektual. S‘kemi të bëjmë me larje hesapesh apo me sulme të paramenduara kundër Greqisë dhe popullit grek, për të cilin ruaj sqimën më të lartë.
Një kërkues duhet të mbetet krejt i paanshëm. Ajo që kam bërë është një punë vetëm shkencore dhe jo keqdashësi ndaj cilitdo qoftë. A mos vallë është faji im që shqiptarët rrjedhin prej pellazgëve, të cilët për mendimin e të gjithë autorëve të Antikitetit kanë pararendur grekët në Ballkan, Egjipt e në Azinë e Vogël dhe që këta të fundit u detyrohen për një pjesë të madhe të qytetërimit të tyre? Ta quash këtë një provokim përbën në vetvete një provokim.
Albanologu Mathieu Aref . Albani11

1bilderberg
Veteran Member
Veteran Member

Male
Number of posts : 236
Registration date : 2009-01-28
Points : 38
Reputation : 20

Back to top Go down

Albanologu Mathieu Aref . Empty Re: Albanologu Mathieu Aref .

Post  1bilderberg Tue Jun 02, 2009 10:17 am

Cilat janë pikat e forta, që, sipas jush, argumentojnë atë që shqiptarët janë më të vjetër se helenët?


Ju më pyesni përse i konsideroj shqiptarët një popull më të lashtë se grekët! Thjesht sepse ata rrjedhin prej pellazgëve, të cilët, sipas vështrimit unanim të autorëve më të vjetër grekë (Hekateu i Miletit, Helanikos i Mitilenës, Herodotit, Tuqididit, për të përmendur këtu më të shquarit), u transmetoi grekëve mitologjinë, kultet, si dhe një pjesë të madhe të kulturës e gjuhës së tij. Do më kthehen e të më thonë se përse ata rrjedhin prej pellazgëve e jo prej ilirëve.
Sepse, në fakt, s‘është veçse i vetmi dhe po i njëjti popull. Për shumë shqiptarë dhe për një pjesë të mirë të specialistëve të epokës komuniste, shqiptarët mund të rridhnin vetëm e vetëm prej ilirëve! Faktikisht, e për çudi, pak specialistë kanë ndërmarrë udhën e studimeve mbi pellazgët. Edhe pas pothuaj njëqind vjetësh vetëm tre shqiptarë kanë shkruar mbi këtë popull, Adhamidhi, Spiro Konda dhe Dhimitër Pilika. Dhe është shumë pak! Kur shumë studiues të huaj kishin kuptuar ndërkohë rolin dhe rëndësinë e pellazgëve para mbërritjes së grekëve. Përse pra ilirët e kanë prejardhjen prej pellazgëve? Këta të fundit kishin trevat e tyre nga Atlantiku deri në Detin e Zi dhe prej dy brigjeve të Danubit deri në Egje dhe në Azinë e Vogël. Emri i pellazgëve mbetet "një emërtim përgjithësues", duke qenë i përshkruar si popull i lashtë parahistorik, i quajtur emërtim përgjithësues" dhe duke qenë i përshkruar si popull i lashtë parahistorik i quajtur "shpellagji", që do të thotë njerëzit e guvave. Egjiptianët i quanin "pelesët" dhe hebrenjtë "peleshtim". Këto etnonimi na kujtojnë filistinët (pellesh...et, peleshet…im, domethënë "shpellagji"), që nuk është gjë tjetër veçse emri që u është dhënë prej semito-egjiptianëve. Ky popull i përbërë nga tribu të shumta mbante mjaft emra, por fliste të njëjtën gjuhë dhe kishte të njëjtat tradita: trojanët, dardanët, ligurët, lelegët, ****entë, likenët, iberët, frigjanët, moskët, filistinët, trakët, ilirët, pikenët, daunientët etj.
Për këtë arsye, (autorët modernë) i kanë konsideruar si popuj të ndryshëm. Sidoqoftë, ne do të gjejmë prova të shumta përmes emrave të mitologjisë (të shpjegueshme prej shqipes) dhe miteve parahelenike, që grekët i kanë pronësuar dhe përshtatur sipas nevojave të tyre prej kolonizatorësh, duke i bërë elementet themelore të qytetërimit të tyre: Zeusi u lind në një "shpellë" në Kretë. "I pari njeri" qe "pelazgos" i pjellë prej dheut, "kurerët" ishin rojet e foshnjës Zeus (ku u rrita Zeusi), emri "autochone" shpjegohet sipas shqipes "Tokët tonë), Jonët (Herodoti) ishin pellazgë të shndërruar në helenë pas mbrujtjes me gjuhën greke etj. Për sa i përket emrit "Ilir", ai e ka bazën ashtu si dhe për Palasges prej "një emërtimi të përgjithshëm", që i përket të vetmit e të njëjtit popull me "tribu të panumërta": Peonët, Dardanët, Tribalët, Pelagonët, Penestët, Autoriatët, Enkelët, Thesprotët, Molosët, Kaonët, Panonët, Istrianët, Venetët (Enetët e Herodotit), Dalmatët etj. Faktikisht, autorët e antikitetit, si Herodoti i kanë klasifikuar banorët e Veriut të Greqisë si një "popull i pavarur" (popull i lirë).

Ky emërtim është përgjithësuar për të na dhënë përshkrimin e kësaj mase të madhe tribuje, siç kanë qenë "ilirët", që do të thotë "libres": I lirë, të lirët? A nuk ka rrëfyer Plini i lashtë se populli ilir përbëhej nga më se 300 kombësi?! Herodoti, a nuk ka thënë për trakët (degëzimi lindor i pellazgëve): Trakët janë, pas Induve, populli me numër më të madh në botë, i cili, nëse do të ishte bashkuar mesvedi do të kishte dominuar botën. E kjo nuk është një stisje: ka fakte historike të pakundërshtueshme. E vetmja provë flagrante e ekuacionit pellazgë=ilirë=shqiptarë është gjuha. Nëse shqiptarët e sotëm do t‘ia mbërrinin të deshifronin shumë prej emrave të mitologjisë, toponime dhe gojëdhëna që qarkullojnë në Evropë, ky do të ishte përfaqësimi më i mirë i kësaj trashëgimie mijëvjeçare. Ilirët (degëzimi perëndimor i pellazgëve) kanë qenë kësisoj pellazgët e vërtetë, për sa që gjuha e këtyre të fundit është përcjellur te pasardhësit e tyre të drejtpërdrejtë, ilirët e mandej shqiptarët, ku gjuha (sidomos dialekti gegë) flitet ende sot e kësaj dite, qysh prej më se 3000 vjetësh. Për sa i përket "mikenasve" hipotetikë, në fakt ata ishin veçse pellazgë, për sa grekët ende nuk ishin shfaqur.

Ky emërtim u krijua artificialisht nga Schliemann gjatë shkarjeve të tij për "mikenët". Në fakt, nëse ai do të kishte zbuluar gjurmët e tyre në Athinë, ata do të ishin quajtur "Qytetërim Athinas". Nuk ka asgjë shkencore në një të tillë përshkrim të një populli, që nuk ka ekzistuar kurrë nën këtë emërtim. Ndërsa për sa i takon linjës B, deshifruar prej Ventris e Chadwick, ajo bën fjalë për "pellazgjishten e lashtë" të ngatërruar me greqishten antike. Veç të tjerash, në një farë mase mund të thuhet se greqishtja antike (sidomos jonike, meqë jonët ishin pellazgë) ka rrjedhur drejtpërsëdrejti nga pellazgjishtja e lashtë me prurje greke, domethënë semito-egjiptiane. Ja sesi është sajuar historia e Greqisë parahelenike.


Idetë e hedhura nga ju janë interesante për shqiptarët. A mund të ketë iniciativa të tjera, jo thjesht libra, të cilat do të mund të bënin një ndryshim të historisë së shkruar?


Unë mendoj që aktualisht ka argumente të mjaftueshme, prova dhe elemente të spikatura, që u lejojnë historianëve, studiuesve dhe dishepujve të tyre të rishkruajnë historinë e Greqisë parahelenike. Nëse mund të them Greqia "parahelenike", kjo ndodh sepse historia e Greqisë "strico sensu" (ajo para shekullit VIII para Krishtit) është e njohur dhe e klasifikuar pothuajse saktë. Praktikisht është thënë gjithçka për atë Greqi "strico sensu", të cilës unë nuk mund t‘i shtoj dot asgjë. Pra, unë nuk kam absolutisht asgjë çka të them mbi këtë lloj Greqie (atë të Solonit, atë të Pizistratit apo Perikliut), veç faktit të të qenit të admirueshme dhe se njerëzimi i detyrohet për gjithë çka më të bukur e më me vlerë.

Mirëpo pellazgët diç kanë lënë aty. Pikërisht këtë diçka historianët, linguistët dhe arkeologët tanë modernë nuk kanë denjuar ta shquajnë. Madje, një Greqi e tillë (pas shekullit VIII: arkaike, klasike, e helenistike) as nuk bën pjesë në studimet dhe hulumtimet që unë kam kryer në dy librat e mi. Kështu, nuk ka asnjë tregues që të provojë se Greqia ekzistonte para shekullit VIII para Krishtit. Ndërtimi i "tempujve", shfaqja e qytezave ("Polis"), konfederatat religjioze (amfiktionet), shpalosja e stileve arkitekturore (dorik, jonik, korintas), zhdukja e mbretërimeve dhe shfaqja e tiranisë, ekspansioni kolonial (emporion=tregje dhe apoikoi=koloni), krijimi i tempullit të Delfit, shfaqja e alfabetit dhe e të parave shkrime greke, shfaqja e lojërave olimpike, shekulli i artë i thënë i "Perikliut": gjithë këto ngjarje marrin jetë pas shekullit VIII. Sa për Homerin, të shumtë janë ata që mendojnë se nuk ka ekzistuar ose që nuk ka shkruar kurrë asgjë. Fakti thotë se ai nuk ka shkruar, pasi gjuha greke është shkruar vetëm nga fundi i shekullit VII. para Krishtit. Ai mundi të ekzistojë si rapsod. Për rrjedhojë, poemat e Homerit ("Iliada" dhe "Odiseja") mundën të shkruhen vetëm në shekullin VI, në epokën e Pizistratit. Këto poema epike kanë për origjinë traditën gojore, të përçuar nga brezi në brez prej rapsodëve pellazgë. Grekët i morën dhe i kënduan (duke i përpunuar për kauzën e tyre) me rapsodët e tyre.

Keqkuptimi vjen prej faktit se ngatërruam gjithçka: Greqinë parahelenike (para shekullit VIII) me Greqinë në bllok (pas shekullit VIII). Le të mos harrojmë as faktin se studimet mbi pellazgët jo vetëm sikur u harruan, por edhe u mënjanuan plotësisht. Le të themi se disa studiues modernë (historianë, arkeologë dhe gjuhëtarë) kanë vënë në dukje se pellazgët përbëheshin prej popujsh të ndryshëm, mandej të zhdukur trup e shpirt, pa lënë as më të voglën gjurmë: etni e gjuhë! Ndërkohë që kjo etni vijoi me ilirët në Perëndim dhe trakët në Lindje. Ndërkohë që të gjithë autorët e lashtë lanë gjurmë të shkruara, sipas të cilave ky popull parahelenik ka pas qenë shumë i lashtë (njerëzit e parë) dhe që në kohën e Herodotit në shekullin V para Krishtit popullonin ende krahina të tëra (Arkadia, Argolida, Atika, Tesalia, Lakonia etj.), të kuptojmë ishujt (Kreta Lemnos, Lezbos dhe veçanërisht Samosin)!

1bilderberg
Veteran Member
Veteran Member

Male
Number of posts : 236
Registration date : 2009-01-28
Points : 38
Reputation : 20

Back to top Go down

Albanologu Mathieu Aref . Empty Re: Albanologu Mathieu Aref .

Post  1bilderberg Tue Jun 02, 2009 10:18 am

Si e shihni historinë e Ballkanin sot?

Ka pak kohë që u konfirmua shprehja "baruti i Ballkanit" me luftën dhe problemin e Kosovës (e mbetur ende pezull). Mendoj se shpirtrat dhe mendësitë kanë evoluar ndopak dhe fantazma e luftës po largohet gjithnjë e më tepër, veç nëse qëllimësitë dhe pozicionet politike të Fuqive të Mëdha, sidomos Bashkimit Evropian, ashpërsohen ose ndryshojnë. Aktualisht, Kosova është një nga problemet më të thekshme në Ballkan. Pa rregullim paqësor, të barabartë dhe të drejtë, ndoshta s‘do të ketë kurrë paqtim në rajon. Sa për vete, jam për pavarësinë e Kosovës, sepse pas gjithë atyre fatkeqësive dhe krimeve (le të themi etnocid) dhe urrejtje mes dy popujve (serbë e kosovarë) nuk mund të bashkëjetojnë dhe të ndërtojnë së bashku një /////shtyhet që të mund të funksionojë.
Me t‘u rregulluar ky problem, Ballkani mund të përfytyrojë në gjirin e Evropës së bashkuar një forcë dinamike dhe ndërtimtare për ardhmërinë e këtij rajoni të mbetur fatkeqësisht pa trashëgimi, i shqyer, i tollovitur dhe i izoluar pas shumë shekujsh pushtimi otoman dhe dekadash komuniste.

Shumë njerëz mendojnë se e kaluara nuk duhet trazuar për hir të së ardhmes, ndërsa ju e trazoni atë. Për çfarë shërben kjo?


Sigurisht që do të më bëhet pyetja se përse i trazoj kujtimet e vjetra, kur e ardhmja ka vlerë më tepër? Po, por e ardhmja është gjithherë e lidhur me të shkuarën. Nëse ne ekzistojmë, kjo ndodh sepse të tjera kanë ekzistuar para nesh dhe na lejuan të jemi ata që jemi, duke na dhënë atë që kemi më të çmuar. Kur kjo e shkruar mbetet në hijen ku është degdisur, e ardhmja mbetet e errët. Për çfarë shërben të zgjosh të shkuarën? Sigurisht për të kuptuar më mirë të ardhmen. Çështja që na intereson këtu, nuk është të flasim për një të kaluar të qartë dhe të kthjellët, por për një të shkuar që na mbahet e fshehur dhe që manipulohet për një kauzë të njëanshme.


Në kohët e sotme, idetë ndryshe apo përgënjeshtrimi i historisë është bërë si në modë. A keni pasur frikë se do të paragjykoheshit, kur nisët ta shkruanit këtë libër?


Jo, unë nuk jam tipi që ndjek modën. Kam aq karakter dhe personalitet sa për t‘u bërë ballë sirenave të demagogëve, paragjykimeve apo "publikisht e mirënjohur", sidomos kur përpiqen të të largojnë prej së vërtetës. S‘ndiej asnjë influencë në lidhje me këtë çështje. Një proverb francez thotë: "Me ba çka duhet, me ngja çka mundet". Kur nisa të shkruaj librat, mendova fill rezultatin përfundimtar dhe i thashë vetes: nëse gabohesh, nëse argumentet e tua nuk janë bindëse, nëse referencat nuk janë të verifikueshme, do të pësosh kundërshtinë dhe poshtërimin! Ndaj fillova të kërkoj "provën e së kundërtës", atë çka mund të vinte e të shqetësonte tezën dhe vërtetimet e mia shkencore. E pasi shkoqita gjithçka hollë-hollë, s‘gjeta provë për të kundërtën. Trondita qetësisht një seri të tërë studimesh dhe kërkimesh. Me ndërgjegje të lehtë dhe zemër të qetë, karvani im vazhdon më tej bindshëm.
Cili është Aref, jeta që ju bëni?

Është e vështirë për të folur për veten. Gjithë ç‘mund të them është se jeta ime s‘ka të bëjë me veprën time. Gjithsesi, do të flas qartë, veç për të thënë se përherë kam qenë ndër ata "të drejtët", në kuptimin më të fisëm të fjalës. Në jetën time private dhe profesionale e kam dënuar gjithnjë padrejtësinë prej nga vinte dhe cilado që të ishte. Integriteti dhe këmbëngulja ime, lehtësitë në përshtatje, bagazhi kulturor, guximi dhe korrektësia në punë më mundësuan të ushtrojë funksione interesante e të rëndësishme. Posti i fundit ishte drejtor i një filiali të një shoqërie të madhe franceze. Kam lindur në Kajro (ku kam kaluar njëzetë e tre vitet e para të jetës sime dhe kam kryer pjesën më të madhe të studimeve. Prindërit e mi kanë lindur në Shqipëri në krahinën e Matitm, më saktë në Rrembull. Kam dy vëllezër dhe një motër. Gjithashtu katër fëmijë, nga mosha 33 deri në 39 vjeç (tre djem dhe një vajzë). Jam pensionist që prej 1999-ës. Kam pasur disa probleme shëndeti ndaj dhe bëj kujdes. Merrem me administrimin e publikimeve të mia, me letërkëmbime e marrë pjesë herë pas here në konferenca. Kam shkruar dhe disa ese metafizike e filozofike (të pabotuara). Merrem, jo me shumë vrull me pikturë dhe poezi klasike (rreth 250 poema të pabotuara).

1bilderberg
Veteran Member
Veteran Member

Male
Number of posts : 236
Registration date : 2009-01-28
Points : 38
Reputation : 20

Back to top Go down

Albanologu Mathieu Aref . Empty Re: Albanologu Mathieu Aref .

Post  1bilderberg Tue Jun 02, 2009 10:18 am

Mund të na flisni pak për lidhjet me Shqipërinë?

Lidhjet e mia me Shqipërinë kanë qenë të dobëta (ne kemi vetëm lidhje epistolare me familjen… veç nëse posta përgjohej prej autoriteteve shqiptare dhe nuk mbërrinte në destinacion) për arsye të largimit e të këputjes së shkaktuar prej komunizmit në Shqipëri dhe që nuk lejonte kollaj të vizitonte vendin. Sjell ndërmend kujën e nënës, kur mori lajmin e vdekjes të nënës së saj, motrës, vëllait e të të tjerëve. E s‘mund të rrija pa qarë bashkë me të. Por mbeta shumë i lidhur me mëmëdheun, për shkak të edukimit, rrënjëve dhe me gjithë ç‘mban barku.
Në Egjipt, komuniteti shqiptar ka qenë mjaft i rëndësishëm (shpesh në përmbajtje kish njerëz me vlera të larta). Babai im ka pas njohur poetët Çajupin, Asdrenin, shkrimtarin Ernest Koliqi, kumbar i vëllait tim të vogël, Isa Boletinin (një nga heronjtë e pavarësisë së Shqipërisë), Mbretin Zog dhe familjen e tij etj. Mos mendoni as edhe një çast që i shkruaj librat e mi i ngarkuar me ndonjë ndjenjë shovinizmi. Po e përsëris atë që thashë më sipër, puna ime është para së gjithash shkencore dhe nuk përket brenda aspak prej ndjenjave. E dua Shqipërinë, por jam i drejtë dhe i paanshëm me historinë e saj, intransigjent me të.


A keni pasur kërcënime pas botimit të librit?

Pasi kam botuar dy librat e mi (2003-2004) nuk kam marrë asnjë kundërshti zyrtare për sa u përket tezave prej ndonjë sektori universitar apo shkencore. Sigurisht që asistoj shpesh andej-këtej me ndonjë reagim epidermik personash dyshues e madje armiqësorë, por pa nivelin e duhur e të mjaftueshëm kulturor për të debatuar mbi këto çështje të mprehta. Kritika është e thjeshtë, por arti i vështirë, thotë një proverb i famshëm.
Zakonisht mbizotëron habia. Por, përmbajtja e librave të mi del prej shtigjesh të rrahura. Pedagog universiteti apo studiues rishtar është shumë normale që ata të shqetësohen prej këtij subjekti që i tejkalon: se kanë ndeshur në amfiteatrot e tyre universitarë këtë lloj teze. Ç‘nuk është normale është të kundërshtosh tezën pa sjellë as më të voglën "provë" të së kundërtës".

Të flasësh për Shqipërinë sot, në një moment kur ajo ende nuk e ka marrë veten nga plagët e komunizmit, kur ecejakja e saj drejt vendeve perëndimore sa vjen e bëhet më e vështirë, çdo të thotë ta paraqesësh këtë popull të vogël, si një popull nga më të hershmit e njerëzimit?

Mendoj se në mënyrë të tërthortë iu përgjigja kësaj çështjeje përgjatë kësaj interviste. Sipas gjithë asaj çka thashë, ripohoj se nëse Shqipëria është një nga vendet më të vogla, më pak e qytetëruara ose më e shpronësuara e Evropës, s‘duhet harruar se është "një popull i madh". (Shtet i vogël, por popull i madh!) S‘kemi aspak antinomy. Mund të jesh i varfër, por i fisëm. Së fundi, mund të thuhet se vijimësia etnike (me gjithë përzierjet) kulturore dhe gjuhësore (me gjithë ndërfutjet dhe neologjizmat) nuk reshti kurrë në këtë zonë ballkano-danubiane, me gjithë mësymjet e ndryshme dhe pushtimet romake, bizantine e otomane: shqiptarët jetojnë bash aty ku kanë qenë të paktën qysh prej neolitit. Por, fatkeqësisht historia shtangu në atë çka deshën të na bënin të besonim.

Marre nga gazeta: Shqip
#

1bilderberg
Veteran Member
Veteran Member

Male
Number of posts : 236
Registration date : 2009-01-28
Points : 38
Reputation : 20

Back to top Go down

Albanologu Mathieu Aref . Empty Re: Albanologu Mathieu Aref .

Post  1bilderberg Tue Jun 02, 2009 10:19 am

“MIKENET – PELLAZGET”
LIBER QE EMANCIPON SHKENCEN HISTORIKE BALLKANIKE DHE EUROPIANE

Shkruan: Fatbardha DEMI

Nje nga figurat me te medha si strateg dhe burre shteti, te Frances por edhe te historise europiane, Napoleon Bonaparti ka thene « E verteta historike sigurisht nuk do te jete ajo qe ka ndodhur ne vend, por vetem ajo qe do te tregohet ».
Simbas percaktimit te Wikipedias (Enciklopedise elektronike) Historija, perben shkencen qe merret me ate qe eshte e shkruar dhe historiani duhet te punoje me arkivat.
Ne rast se historija e shkruar nder kohe, nuk eshte ajo qe ka ndodhur ne te vertete, a mund ta quajme ate « shkence » dhe mund t’i atribojme asaj rolin e « mesuesit » per te tashmen dhe te ardhmen ?
Sa qendron ky pohim i Napoleon Bonapartit dhe a mund te zbulojme «te verteten historike» per periudha shume te largeta nga koha qe po jetojme?
Njeriu (shkruesi), qe eshte deshimtar i nje ngjarjeje, do ta pasqyroje ate, ne varesi te njohurive qe ka per te, te bindjeve politike, te « diktatit » per ta pasquruar ne ate menyre apo nevojave te çastit, te formimit te tij kulturor dhe shume aresyjeve te tjera. Ky eshte nje fakt qe sot pranohet nga te gjithe.
Ja perse strategu francez kishte te drejte per shkruesit dhe komentuesit e ngjarjeve, veprat e te cileve sot mbushin Arkivat.
Nje shembull i diteve tona te shkrimit « te ndikuar » te Historise, eshte pasqyrimi i luftes se popullit shqiptar kunder okupatorit italian gjate viteve 1939-41. Nga historija jone eshte emertuar si nje lufte e pergjakshme antifashiste (fakt i deshmuar katerciperisht), nderkohe nga ana e historianeve greke eshte emertuar si nje bashkepunim me fashizmin italian. Per rrjedhoje prej 65 vjetesh kemi « peshqesh » Ligjin e luftes.
Por perkufizimi qe e gjejme gjithashtu ne Wikipedi (enciklopedine elektronike) se « Historija e vertete nuk i perket asnje kohe dhe asnje vendi » percakton sakte se « ajo mund te rishikohet ne çdo kohe dhe nga studiues te çdo vendi », pra nevojen e perhereshme te historianeve per te shfrytezuar jo «vetem arkivat »(metod tashme e vjeteruar) por edhe shume shkenca dhe metoda te tjera qe « te ndajne shapin nga sheqeri » ne pasqyrimin e ngjarjeve ne dokumentet e shkruara, dhe domosdoshmerine e debatit per te garantuar asnjanesine dhe vertetesine e studimeve te tyre.

Pikerisht kete detyre ka marre persiper historiani Arif Mati ne vepren e dyte madhore « Mikenet = Pellazget » qe ka dale ne tregun e botimeve shqiptare.
E gjithe vepra ndertohet pikerisht mbi bazen e debatit me ate qe na ka ardhur e shkruar mbi lashtesine ballkanike dhe me gjere, ku vend qendror ze gjuha dhe populli shqiptar qe jeton brenda dhe jashte kufijve shteteror.

Problemet e debatit te trajtuara ne liber , per historine e lashte te rajonit ballkano-egjeas, jane te shumta. Ne menyre figurative mund t’i krahasojme me efektin domino d.m.th. Per shkak te nje percaktimi te hamendsuar te kohes se zhvillimit te Luftes se Trojes,( Herodotit e vendos me 1250 p.k. dhe Eratoteni me1193-1083p.k.) « ka patur nje vijemesi gabimesh, çoroditjesh dhe pistash te gabuara . Sepse e gjithe bota eshte bazuar ne ekzistencen reale te kesaj lufte…Kesisoj historija e Greqise, ne menyre artificiale, eshte ngjitur sa me lart qe ka qene e mundur » (f.553A.M.)
Si dokument i pare historik njihet pikerisht shkrimi i poemave te Homerit “Zemrimi i Akilit” i mbiquajtur ne shk.VIII p.k.“Iliada” dhe me vone, “Udhetimi i Uliksit” apo “Odisea”. .Logografet, poetet epike, rapsodet, per te kenaqur degjuesit e tyre bashkohor ne vendin qe me vone u quajt Greqi, risajuan legjendat e lashtesise duke futur perendi dhe ngjarje, keshtu « do te shpikin te kaluaren e tyre lokale. Pak nga pak, historija e lashte filloj pak a shume te shtremberohej nen ndikimin e paragjykimeve politike” (f.554 A.M.)
Vete thenia e Tuqididit ( historiani i shk.V p.k..) “kush nuk interesohet per politiken nuk konsiderohet si nje njeri paqesor, por nje qenje e padobishme…” deshmon ndikimin e politikes mbi te, ne trajtimin e ngjarjeve historike. (f.10 Albumi “Monumentet e medha. Greqija” 1974 A. D’Agostino, G.Seferis)
Dukurija “e riformimit” te lashtesise per qellime politike, u pasqyrua edhe ne nderfutjen e figurave te perendive te mevonshme tek skulpturat e perendive te lashta, ne objektet e kultit dhe ndertimet e shk;VIII p.k. e me vone (Greqi dhe kolonite e saj).

Ne studimin e tij, historiani Arif Mati zbulon fakte te pohuara nga autoret antik por te papermendura nga historiografija e sotme, si p.sh. se Homeri nuk i permend dhe as i njeh Helenet, Jonianet dhe Dorianet (te konsideruar paraardhesit e grekeve) . Per rrjedhoje lufta e pershkruar prej tij nuk mund te qe lufte greko-trojane, por lufte midis fiseve “te nje gjinie” pellazge, me te njejten gjuhe dhe zakone.
Hekate i Miletit, Herodoti, Helanikos i Mitilenit apo Tuqiditi kane pohuar se banoret e pare te asaj qe me vone u quajt Greqi, perpara mbritjes se grekeve, ishin Pellazget. Pra nuk behet fjale per popullsi helene apo greke autoktone por - te ardhur. E gjithe Greqija quhej Pellazgji.
Po nga erdhen ata qe me vone u emertuan helene (grek-nga romaket) dhe cilet ishin zoterit e vendit qe gjeten ?
Sipas Herodotit dhe autoreve te tjere antik, por edhe sipas “nje teksti biblik (I Makabe 12/19-23), prijesit doriane ishin me zanafille egjiptiane. Ata jane zanafilla e Heleneve te vertete” (f.557 A.M.) Ne Bibel eshte saktesuar perkatesija e mbreterve doriane (Spartane) ndaj etnise se Hebrejve (f.570 po aty) Vete prijesit Doriane ,shprehehin per veten e tyre, se ishin me zanafille semito-egjyptjane.
Keta prijes te huaj, ishin nje pakice qe sunduan shumicen e popullsise pellazge vendese. Mbreti Agis IV (nga sunduesit e pare te huaj te Spartes) pohonte se ne Sparte kishte tre Pereke (popull i trungut ilir) per nje Spartan !
Ne liber deshmohet se, kolonite e para ne Ballkan dhe pellgun e Mesdheut, qene ato fenikase, nje popull i shquar ne lashtesi per detari dhe tregeti.
Per hire te mbulimit te ketyre fakteve historike, “u varrosen” pararendesit e qytetrimit europian, Pellazget, popullsia me e madhe ne numer mbas indjaneve, sipas Herodotit.
Ne kete veper qe meriton te quhet “Enciklopedija e popullsive te lashta Ballkano-Egjease e me gjere”, krahas popullsise se mirfillt pellazge si Thrako-Iliret, Frigjanet, Etrusket, Filistinet, etj. autori trajton edhe popuj te te njejtit trung si Iberet, Hititet, Kelete, Galet, Gjermanet .
Nuk kane mbetur jashte objektit te studimit edhe popuj jo pellazge, por historija e te cileve u lidh ngusht me ta nepermjet pushtimeve, lidhjve apo ndikimeve te ndryshme si p.sh. Fenikasit etj.
Ne dallim nga vepra e pare e historianit Arif Matit “Shqiperija, Odisea e nje populli parahelen”, ne vepren e dyte, ne qender te studimit eshte historija e popujve te te gjithe hapsires Egjeo-Ballkanase. Megjithate, popullsia shqiptare dhe gjuha e saj, perbejne boshtin e referimit ne shtjellimin e shume « sekreteve » te lashtesise. Aresyeja eshte, se shqiptaret jane pasardhesit direkt dhe trashegimtare te gjuhes se Pellazgeve, banoreve te pare te ketyre trevave, qe historiografija e sotme njezeri i ka quajtur “te zhdukur”.
Shqiptaret, qe perdorin gjuhen shqipe, ne thelb te pandryshuar te stergjysherve te tyre, jetojne qe prej koherave “qe s’mbahen mend” ne trevat e te pareve .
Gjuha shqipe, kjo pasuri boterore, “arrin te shpjegoje nje numer te madh fjalesh etruske, greke, latine, baske, armene, kelte, rumune etj.” (f.559 A.M.)
Po fale gjuhes shqipe shpjegohen emerat e mitollogjise, emertimet gjeografike te lashtesise etj.
Mosnjohja dhe mos studimi i historise dhe gjuhes se shqiptareve, eshte aresyeja kryesore e problemeve te pazgjidhura dhe ngecjeve te shkences se historise se lashte dhe gjuhesise europiane dhe asaj boterore.
“E gjithe Europa, per dy qytetrimet e saj me te shquara, i detyrohet popujve te trungut pellazg: qytetrimi grek nepermjet Pellazgeve dhe qytetrimi romak nepermjet Etruskeve, nje popull tjeter qe ka dale nga i njejti trung etnik…historini çifut (Flavius Jozefi, bashkekohes i epokes se Jezus Krishtit), per kulturen helene ne librin e tij “Kunder Apionit” thoshte: gjithshka te greket eshte e vone dhe mbi te gjitha shkrimi .” (f.562, f.575 A.M.)
Trevat shqiptare ku banonin thrako-iliret qe historiografija e sotme i quan popullsi te prapambetura ne krahasim me “qytetrimin greko-romak”, me anen e mbetjeve arkeologjike, paleolitike, neolitike, parahistorike dhe antike, zbulojne nje nivel te larte zhvillimi te krahasuesheme me ate te epokes se mbiquajtur mikene. Deshmi te shumta te ketij zhvillimi i gjejme te pasqyruara ne librin “Mikenet = Pellazget”.
Herodoti (shk.e V p.k.) : « Helenet mesuan nga pellazget artin e punimit te bronxit, ndertimin e qyteteve dhe fortifikimit » (f.340 DH P)
Krahas sjelljes se fakteve te panjohura mbi historine e lashte ballkanike dhe popullsive pellazgo-thrako-ilire dhe rolit te tyre dhe te shume popullsive te tjera te lahtesise, libri i historianit Arif Mati ka vlere edhe per gjuhen e kuptueshme per lexuesin, me te cilen eshte shkruar .
Me gjithe trajtimin e nje materiali te madh historik, shpesh ne disa variante (legjenda dhe autore te ndryshem per te njejtin problem), thjeshtesija bindese e shprehjes, perseritjet e pohimeve te provuara me pare, qendrimi jo kurrizulur perpara « shkences boterore », te udheheqin per te kuptuar « te verteten historike ».
....

1bilderberg
Veteran Member
Veteran Member

Male
Number of posts : 236
Registration date : 2009-01-28
Points : 38
Reputation : 20

Back to top Go down

Albanologu Mathieu Aref . Empty Re: Albanologu Mathieu Aref .

Post  1bilderberg Tue Jun 02, 2009 10:19 am

Duke treguar mangesite kronollogjike (vijushmerise kohre) ne historine parahelene (jane mohuar shekuj te tere), si dhe rrugen e gabuar te ndjekur nga ana e historianeve ne pasqyrimin e ngjarjeve (nuk eshte pare lidhja midis popujve dhe marre parasysh gjuha shqipe-gjuha e vetme pellazge ne ditet tona), autori na pais, me nje « metode vleresimi » per çdo liber tjeter historik te lashtesise te autoreve te ndryshem.
Prologu, Parathenia, Epilogu dhe Perfundime-t ndihmojne ne nenvizimin e problemeve te shtruara nga autori dhe perfundimeve te aritura, duke lehtesuar per lexuesin « pertypjen » e nje studimi mbi periudha te gjata kohore e me mangesi te medha te te dhenave. Librin e shoqeron edhe nje sqarues te fjaleve « te lashtesise » si dhe lista e autoreve te shfrytezuar, qe e bejne kete veper, nje studim me vlera te mirfillta shkencore.

Nje nga mesimet e rendesishme, qe lexuesi perfiton nga libri « Mikenet = Pellazget » eshte qendrimi qe duhet te kemi ne jete : si njerez dhe si profesionist
Koha e gjate e kaluar ne izolim, ne periudhen « enveriane », ka mbjelle ndjenjen e inferioritetit dhe pranimit te çdo pohimi te « shkences historike perendimore ».
A duhet te pranojme symbyllur çdo pohim te « studiuesve te huaj » qofshin edhe nga shtete te medha apo autoreve te lashtesise, pa debatuar dhe pa dhene edhe ne argumentet tona ?
A nuk eshte vete shkenca historike boterore qe ka pohuar mbi manipulimet dhe qendrimet e ndikuara te historianeve ? Dihet se qe ne shekullin 17, ka lindur « Kritika Historike ».

Historikisht nje nga vleresimet kryesore per shqiptaret, te bera nga te huajt, ka qene qendrimi i tyre i pavarur, besimi dhe kembengulja per te mbrojtur « te verteten e tyre ».
Rilindasit pavarsisht se trevat shqiptare ishin prej peseqind vjetesh te pushtuara nga okupatoret osman, pavarisht mjerimit, analfabetizmit dhe prapambetjes qe sundonte ne vend, pavarsisht se ishim vendi me i panjohur ne Europe dhe ne Bote, ne shkrimet, studimet dhe fjalet e tyre, kane pohuar bindshem per origjinen pellazge dhe vleren e gjuhes « me te lashte »shqipe te popullit tone.
Ata ishin krenare per historine e lavdishme te te pareve dhe te ndergjegjshem per rolin e rendesishem qe kishte luajtur populli shqiptar ne historine dhe kulturen ballkanike, ate europiane e me gjere.
Megjithese te rinjte e sotem e njohin periudhen “socialiste”vetem nga tregimet, atyre vahdohet t’iu ngulitet ne ndergjegje dhe karakter, qendrimi “inferior” ndaj gjithshkaje qe na vjen nga “te huajt”e sidomos kur jane perfshire edhe interesat politike te tyre.
Ne tekstet tona historike Zeusi dodonas dhe pellazg , Athinaja, Artemisi dhe shume perendi pellazge, jepen si greke « te cileve Iliret ju veshen atribute vendese», se « gjuha shqipe nuk ka lidhje me asnje gjuhe tjeter » dhe ku nuk guxohet as te permendet origjina e saj pellazge dhe roli i saj ne shkencen e gjuhesise.
Ne librat e historise te shkollave tona nuk do te gjejme jo vetem « te vertetat historike » mbi ngjarjet, te pohuara nga studiues shqiptare e te huaj, po as ato qe kane pohuar edhe historianet e lashte, se Ballkani popullohej nga popullsi autoktone pellazge te perbera nga fise te shumte dhe se greket, qe mbriten shume me vone , perftuan nga kjo popullsi ne fe, kulture, gjuhe, ndertim etj. dhe formuan ate qe sot quhet Greqi.
Kush eshte shkaku i kesaj dukurije te pazakonte per çdo shtet europian ? Nuk eshte veshtire te verehet, se shkaku i vetem qe ne tekstet tona historike mohoen “te vertetat historike”, eshte diktati politik, qe ne periudhen demokratike me shume se kurre, ushtron trysnine e tij mbi formimin e brezit te ri.
Ky diktat, ndihet jo vetem ne tekstet e historise se shkollave, por edhe ne ato te Institucioneve studimore historike, arkeologjike dhe gjuhesore dhe Akademise sone.
Ne materialin qe i kushtohet Historise, si nje shkence studimore, ne Enciklopedine Wikipedia gjejme nje percaktim te tille:” Perfundimet e studimeve historiografike jane ne zanafille te ndryshimeve metodike”.
Le te shpresojme se libri “Mikenet = Pellazget” i historianit Arif Mati, ne vazhden e botimeve te meparshme te tij dhe autoreve te tjere shqiptare si Dh. Pilika, N. Vlora-Falaski, Xh. Katapano, Z. Majani, N. Stillo, A. Kola, E. Kocaqi, P.Zhei etj dhe te shume studiuesve te huaj, do te ndikojne ne ndryshimin e metodollogjise se studimeve historike dhe gjuhesore te “shkences zyrtare” shqiptare dhe te shkeputjes nga “inferioriteti” dhe “nenshtrimi” ndaj “asaj te pranuar nga te gjithe” dhe diktatit te interesave politike te dites.
#

1bilderberg
Veteran Member
Veteran Member

Male
Number of posts : 236
Registration date : 2009-01-28
Points : 38
Reputation : 20

Back to top Go down

Albanologu Mathieu Aref . Empty Re: Albanologu Mathieu Aref .

Post  TruthSeeker1912 Tue Jun 02, 2009 12:01 pm

Do you see the contradictions you guys make? This is why i find the Albanian-Ancient Greek relation hard to believe.

First you say Illyrians and Ancient Greeks were the same people and spoke the same language, BUT now you say the Illyrians were Pelasgians and were DIFFERENT from the ancient Greeks. (As the author put it "Parahelenik") WHICH ONE IS IT?


You can't have it both ways! Albanologu Mathieu Aref . 456654

TruthSeeker1912
Member
Member

Male
Number of posts : 45
Registration date : 2009-05-07
Points : 1
Reputation : 0

Back to top Go down

Albanologu Mathieu Aref . Empty Re: Albanologu Mathieu Aref .

Post  orakulli Wed Jun 03, 2009 11:05 am

Kontradiktat jane ne pjese perberese e problemit.Nese duam te ndajmeme thike gjerat,tani ne kohet moderne,duke bere nje argumentim llogjik te gabuar qe ;sic jemi ndare tani ne kombe dhe gjuhe te ndryshme,po ashru kane qene edhe para 3000 mije e me shume vjetesh.A mund te jete kjo e verteta edhe sikur te jete e shkruar keshtu nga autoret e lashtesise?sa te verteta jane shkrimet e tyre??Ose me sakte sa % te verteta jane percaktimet e tyre???
Duke ditur qe pellazget e me vone helenet,iliret e dhjetra nengrupe te tjera te derivuara prej tyre duhet te arrijme ne konluzionin qe sejcili grup ishte pjese perberese e nje grupi meme,te cilet me vone per domosdoshmeri indetifikimi percaktonin nje emer te ndryshme te vetvetes si nje proces i natyrshem me fillim berje mbiemerzimi(pellazge helene,ilire,dardane,epiriote..) dhe pastaj kalimi ne emerzim.Prandaj prej disa autoreve te lashte e theksojen kete ne keto drejtime;ata ishin shume te lashte(bile qe para henes) qe indirekt do te thote ishin eterit tane.Dhe kete emer me shume e mbajne etrusket si eterit,si dhe ata ishin te perbere nga 300 kombe qe do te thote nga 300 nenegrupe.Gjuha greke e latine si dy te parat e Europes mund ti quajme si gjuhe te vdekura sot.Supozohet se sot ato nuk perdoren prej askujt?
Cila eshte "arsyeja' e vdekjes se tyre?Apo ato nuk kane vdekur dhe gjuha shqipe eshte perfaqesuasje e vetme e tyre drejtperdrejte?
Duan ti paraqesin Iliret si te ndryshm??Per mendimin tim ata ishin pellazget veriore qe duhet te shtriheshin deri ne kufi me karpatet ku ndoshta ishte zemra e vendqendrimit te kesaj race.
Gjuha tregon qe edhe gjuha greke e re bazohet tek gjuha Shqipe me mijera raste si anadoli(lindja)=an del,an diell,ku jane bashke dy koncepte qe kane lindur njera tjetren diel,del ,doli.. dhe nje kocenpt me i vjeter por i pothuaj gjendur ne te gjitha gjuhet e Europes "ana" qe do thote ekstremi i qendrimit te nje dickaje ne hapesire.
mos te vazhdojme me qiellvra=nga qielli ra e cila eshte rrufeja,gjineka=gjin e ka, e tjera.
Po keshtu edhe gjuha Italiane e sotme ka me qindra shembuj qe mund te zberthet kuptimi i tyre llogjik vetem me ane te njesive te gjuhes Shqipe,po keshtu edhe anglishtja,gjermanishtja e me radhe.
Duan gjuhetaret moderne ti ndajne,por e verteta duhet te jete shume me ndryshe.E verteta per mendimin tim eshte duke ndare ne emra te ndryshem kete race duan qe te shmanin perkatesine pronesore te kultures.
Deri edhe ne keq perdorimin e fjales "barbar" qe do kutpon vertet "te barabarte".Pra njesoj si ne zhvillim,ndertim,shkrim e me radhe....dhe kete e nxjer jo vetem gjuha shqipe por edhe gjuha latine me njesine "barato" ku kemi kthimin e "z" ne "t" qe kuptonin shkembimin e barabarte te mallit me mall kur nuk kishte lindur akom monedha.Gjuha ka ne baze te saj tabelen e madhe te fkateve gjuhesore qe njesoj si te dhenat e tjera te cfaredo shkence duhet te perpunohen(pune shume voluminoze) edhe pas gjithe kesaj te nxirret konkluzioni.
orakulli
orakulli
Senior Member
Senior Member

Male
Number of posts : 104
Registration date : 2009-02-09
Points : 46
Reputation : 26

Back to top Go down

Albanologu Mathieu Aref . Empty Re: Albanologu Mathieu Aref .

Post  orakulli Wed Jun 03, 2009 2:37 pm

Shikoni perdorimin e njesise "an"=/anglisht/side te gjuhes Shqipe ne gjuhen Swahili;
Nga fjalori Anglisht Swahili;
side. janibu (noun), kando (noun), kando (noun)(9/10), kando (noun)(pl), mbavu (of something)(noun)(pl), ubavu (of something)(noun)(11/10), ukando (noun).
Pra,nese merren idete tona te sotme moderne qe e copezojne objektin e studimit duke sjelle si pasoje largimin nga objekti i studimit krahasueso-analizues te shume elementeve te tjere,sigurisht mundesia e nji konkluzioni te gabuar eshte e madhe.
Mendohet qe Swahili nuk ka lidhje me gjuhen shqipe.Eshte gjuhe e larget!!!???
Po te nisemi nga ngjyra e lekures,ose nga vendodhja e sotme e tyre e larget,mendojme thjesht qe elementet gjuhesore nuk lidhen midis tyre,jane te larget po aq sa distanca ose diferenca e ngjyres ose diferenca e civilizimit.Ky fakt si me siper tregon qe gjuha Shqipe kundershton fort keto teza.Gjuha Shqipe tenton te thote qe dikur ka qene vetem nje gjuhe qe flitej nga te bardhe,te zinj,te kuq e te verdhe dhe niveli i civilizmit ka qene pothuaj i barabarte per te gjithe.Gjuha Shqipe thote qe te mos ngaterrohen grupet,ose racat e emrat e tyre te shume vonet me elementet baze ndertues gjuhesore.
Mbase ne Iliret e pellazget k'ishin filluar bulezat e para te krijimit te diferences gjuhesore,po aq sa sot mund te kete diference Dialekti tosk me Gege,ose ndoshta te dyja palet vazhdonin ne permiresimin e shkrimit ne rruge te ndryshme krijuese duke u bazuar tek e njejta shkolle kodifikimi por nen kenveshtrime te ndryshme ndertuese,sic eshte edhe komplikacioni shumedimensional i vecante i cdo njesie-objekt qe percaktohet,ne te cilin varet se cilen karakteristike zgjedh duke e menduar si kryesore per ate objekt.Por kryesore eshte te themi qe keta zoteron te vetmit kete shkence e cila sillte njekohesisht dhe diference ne shkallen e civilizimit me grupet e tjera.Si parakonkluzion(i cili do te donte shume faqe per tu argumentuar) trojanet-jane Pellazget e Veriut(Dardane,thrake,dake e te tjere,maqedonas=te gjithe shqiptaret e sotem duke hequr te asimiluarit nga dyndjet sllave te mevonshme)deri tek kaonet,te cilet nuk ndryshuan ndersa Hellenet e Grekerit e Lashtesise jane pellazget e Jugut,ketu gabon Aref,te cilet perfaqesohen sot nga Arvanitasit dhe Tzamet e sotem.Ketu ku gabon Aref,ketu genjejne dhe kopjet e kopjeve te shkruesve te lashte.Te gjitha nengrupet shkruanin ne lashtesi dhe kishin librat dhe bibliotekat e tyre,te cilat kohet barbare te mevonshme i shkaterruan,i dogjen ,i kopjuan nen emra te rinj ,i transferuan ne magazina perandoresh e me vone ne magazina kishash.Ne magazinat e kishave u studjuan fillimisht per tu marre kodet,u kopjuan me ndryshime te renda si dhe me heqje te pjeseve te rendesishme qe tregonin menyren dhe burimin e gjuhes.Pastaj kodet u perdoren per te ndertuar gjuhe te ndryshme te cilat i perhapen ne popull me ane te Kishes Shtet.Bibla pa dashje e tregon indirekt kete duke then qe "Zoti i denoi njerezit qe te kene gjuhe te ndryshme".Kjo shprehje ka shume domethenie.Ata qe kane shkruajt kete shprehje dinin shume here me teper se kaq.

Gjuha Swahili tregon qe eshte me e re se gjuha Shqipe sepse formohet nga bashkime te me shume se dy njesisve te saj.an+do,e cila do te thote me menyren e sotme te kesaj gjuhe "a-n do" ose "anen do" dhe "k" sperben tjeter vesce nje shtese Kodike,te cilen gjuha Shqipe e tregon te qarte ne perdorimet e saj.
orakulli
orakulli
Senior Member
Senior Member

Male
Number of posts : 104
Registration date : 2009-02-09
Points : 46
Reputation : 26

Back to top Go down

Albanologu Mathieu Aref . Empty Re: Albanologu Mathieu Aref .

Post  TruthSeeker1912 Thu Jun 04, 2009 12:42 pm

Mire qe po thua se Latinishtja ka ardhe nga Shqipja (dicka qe nuk e thojn shume njerz) ... por edhe Swahili (gjuhe Afrikane) paska ardhe nga Shqipja? lol!Latinishtja ka lidhje te madhe me Shqipen sepse jane te dy gjuhe IE, kane ardhe te dy nga i njejti vend, edhe kan jetuar bashke tani 3000 + vjet ... (Mendimi im eshte qe Shqipja eshte SHUME SHUME me e vjeter se Latinishtja, edhe qe Latinishtja i ka kupjuar shume fjal nga ne ... por nuk do te thote se ka rrjedh nga Shqip)


Ate qe e the per Swahilin, nuk e shof realistik LOL Albanologu Mathieu Aref . 653594 Mos u beni nacionalista. Shqipja nuk eshte gjuha me e vjeter ne bote. Ka ardhe edhe Japonishjta apo Kinezcja nga ne? lol Argumentet realistik per ne jane te flasim vetem per Ilirishten, Maqedonishten, edhe Greqishten e vjeter. Ti lidhim keto gjuhe me njera tjetrin edhe te shofim se sa shume gjera kane njesoj.

TruthSeeker1912
Member
Member

Male
Number of posts : 45
Registration date : 2009-05-07
Points : 1
Reputation : 0

Back to top Go down

Albanologu Mathieu Aref . Empty Re: Albanologu Mathieu Aref .

Post  orakulli Thu Jun 04, 2009 1:50 pm

Une nuk po them swahilli po na vjen nga shqipja,por jam duke te thene ty se cafare do te te thote Swahili me ane fjales "an".Dhe cfare lidhje ka kejo fjale an'es e pas an-es o e Swahilit me "an" e Gjuhes Shqipe.Une nuk po te them ty qe latinishtja e ka bere shqipja,por po te them qe latinishtja dhe Greiqshtja e vjeter nuk e shpjegojne dot njesine "afer dite" dhe "vene re",nuk ja nxjerrin dot kuptimin,ndersa Gjuha Shqipe ja nxjerr leht kuptimin.Pastaj kuptimin e kuptimit nese je ne gjendje ose i afte ta kapesh ose ta kuptosh,kjo varet nga ty.Une them qe >am,at,an kane shume lidhje si dhe b,bir,bije e te tjera por kerkon akoma me shume qe te jesh pak me lart se niveli A,per te kuptuar matematiken(mate mati!!!!!;e njeh keto kohe te gjuhes Shqipe?).Mati edhe njeher mire fjalet qe shkruan ose hidhur nga tema e re qe kam hapur"ne ndimte te kerkimit shkencor gjuhesor",per te hapur pak syrin dhe mendjen disa mendjembyllurve qe nuk debatojne reth argumenti por bejne propagande reth asaj qe mbahet sot si e vertet.Pra ne thelb mbrojne nje dicka qe dihet dhe e mbrojne te tjere shume me te afte se ti,pamvaresisht se disa prej tyre e kane ndjere reshqitjes e tokes neper kembe ne kete drejtim.Une e di shume mire mendimin zyrtar reth gjuhes latine dhe Greke,biles shume here me mire se ata qe e mbrojne.leri prodhet,qe te tjeret kane tre shekuj qe kuterbojne Europen,se jane pordha te vjetra e te konsumuara.Nese nuk kupton ato qe ne shkruajme shko ndonje forum grek,ose arkeologjik italian qe kenaqesh me Co2 e mashtruesve te mashtruar.
orakulli
orakulli
Senior Member
Senior Member

Male
Number of posts : 104
Registration date : 2009-02-09
Points : 46
Reputation : 26

Back to top Go down

Albanologu Mathieu Aref . Empty Re: Albanologu Mathieu Aref .

Post  TruthSeeker1912 Thu Jun 04, 2009 2:25 pm

Une e di qe Greket e kan propaganden me te madhe ne bot, gjithcka e bejn Grek ... por problemi qe kam une eshte qe po me duket se Shqiptaret po ndjekin ne gjurmat e tyre. Githcka po behet Shqiptare, ose ka lidhje apo origjina nga Shqiperia.

E vetmja gje qe me interesoj ne posten tuaj ishte fjala Matemati (Matematika) Aty mund te kesh dicka te vertet, sepse kjo fjal ka shpjegim perfekt nga Shqipja. Me keto gjera duhet te merremi ne study dhe jo me fjalet e Swahilit.

TruthSeeker1912
Member
Member

Male
Number of posts : 45
Registration date : 2009-05-07
Points : 1
Reputation : 0

Back to top Go down

Albanologu Mathieu Aref . Empty NJOFTIM;FORUMI NUK SHET LLOGJIKE SE NUK KA ME SE TA MASE(NJESI MATESE)

Post  faon perrovarri Thu Jun 04, 2009 6:04 pm

TruthSeeker1912 wrote:Une e di qe Greket e kan propaganden me te madhe ne bot, gjithcka e bejn Grek ... por problemi qe kam une eshte qe po me duket se Shqiptaret po ndjekin ne gjurmat e tyre. Githcka po behet Shqiptare, ose ka lidhje apo origjina nga Shqiperia.

E vetmja gje qe me interesoj ne posten tuaj ishte fjala Matemati (Matematika) Aty mund te kesh dicka te vertet, sepse kjo fjal ka shpjegim perfekt nga Shqipja. Me keto gjera duhet te merremi ne study dhe jo me fjalet e Swahilit.
SHiko TRUTH ; Kur hyn ne kushine ,ne krah te majte, midis dullapes dhe tavolines ndodhet nje hapsire 4-dimensionale dhe ti shto nje objekt 3-dimensional te pershtatshem estetikisht.Merr nje meter te lire nga ata prodhim kineze,ose po do saktesi te madhe mund te preferosh nje prodhim gjerman dhe MAT ATE andej,MAT ATO ketej ,pre nje cope melamine vet ,jo marangozi. KUR ta mbarosh,merr nje cope leter dhe perpiqu ate shtojcen paraqite 2-dimensionale.Po te mentojesh(mantepsesh),me shtojcen e tavolines dhe karten e gervisur perpara,dhe me meter ne dore do te zbulosh(do e kuptosh ti ) se te gjithe matjet qe bere heren e dyte nuk do te nevvojiten do i gjesh me formulat e tua ,te ndryshme nga ato te pitagores .Edhe po te perdoresh njesi matese nga menteja jote.Pa vraje menten nji cike ,se heren e djute do peshtosh ga lekt ,ga 2m melamine do pric gjusma.Mos bij e ti si P(J)ELLA E ZOGJIT .ZO (greqisht rroj) ne GJI e di ti ,eisti,VOgli i peristeres se zeze qe pat ardhe ne dodone ga MISIRI e dertoj MANTION e DODONESE.E mepastaj njerzte i kluajten(quajten),klisen PELLAZGJI .ZOGU I VOGEL PRET ME GOJ HAPUR.

faon perrovarri
Junior Member
Junior Member

Number of posts : 11
Registration date : 2009-02-20
Points : 10
Reputation : 8

Back to top Go down

Albanologu Mathieu Aref . Empty Re: Albanologu Mathieu Aref .

Post  orakulli Thu Jun 04, 2009 10:40 pm

Akoma spo me kupton.Une nuk po them qe cdo gje eshte Shqiptare.Nuk po merrem fare me trupa njerezore dhe por ta dish mire ata aspak nuk me intersojne,sidomos ata te sotmit.Mua me intereson nje gjuhe qe gjuha Shqipe dhe trupat e saj gjuhesore dhe me shume jo ato te krahasuar por ato qe me japin kodiket.A-i pari(ati dhe Ama);b-i dyti(bila,biri,bija),mbesa-shumesi i B,ose shumezimi i leidhjes,dajo-nje krah i a-,xhaxha-nje kryqezimi dabell i "x",i niperve me eterit e tyre,teze-te "e" ze-te lidhjes femerore,natyrisht ate qe kuptimte njte me EVEN=e ven(levizjen ven),hall-prape e lidhjes A.
Ne kemi te shkruar alfabetin ne percaktimet gjuhesore tonat,por kush e kupton.Ne duhet te NJOHIM MIR GJUHEN SHQIPE NE RADHE TE PARE,pastaj te hidhemi te krahasueshmeria dhe kodifikueshmeria.Po te hyj me thelle do me duheshin nete te tera dimri ose mijera faqe per te shpalosun gjuhen e matematicieneve te larte te lashtesise,qe cuditerisht i kane hedhur shume balte huazimi studjuesit.Ajo eshte e njejte me shtresat gjeologjike ku njera shtrese ngrihet mbi tjeteren duke marre konceptin baze nga shtresa e meposhtme.Gjuha shqipe eshte C++ i gjuheve te tjera.Gjuhet e tjera jane fotoshop,apo autokad,apo tre studio dimensional...etj.Nuk qendron lidhja primitive qe te gjitha jane shqipe.Kjo vjen ne mendimin e pare,nje dimensionesh tek pergjigjegjesit sepse keshtu jane mesuar te llogjikojne nga presioni i ndarjes me thike ekzistues qe o eshte greke ose nuk eshte asgje(ose edhe latine).Ato kane pasur nje ndertues te pare,nje zbulim te pare dhe me vone kemi vetem permiresim dhe zhvillim edhe pse ne disa raste jo me qellim te mire njerezore.Po te ndertosh gjuhe te ndryshme per grupe te ndryshme me qellim ke sjelle indirekt ndarjen,percarjen e me vone urrejtjen,luften shkaterimin.E gjitha kjo ne funksion te sundimit te nje "x" plehre,i cili gris dhe fsheh edhe vetveten dhe historine me vone gjate rruges.Kur eshte ndertuar gjuha shqipe ka qene demokracia reale e drejtuarnga keshilli i pleqve,e cila rrojti si trashgemeni deri ne ditet tona,por kur ishte ne fuqi zgjati reth 13 mije vjet,kohe e mjaftueshme jo per te ndertuar gjuhe dhe zhvillim por per te kapur maja qe ndoshta njerezimi sot po i rikap per here te dyte,ose ndoshta me me shume se kaq here.
orakulli
orakulli
Senior Member
Senior Member

Male
Number of posts : 104
Registration date : 2009-02-09
Points : 46
Reputation : 26

Back to top Go down

Albanologu Mathieu Aref . Empty Re: Albanologu Mathieu Aref .

Post  1bilderberg Fri Jun 05, 2009 9:14 am

TruthSeeker1912 wrote:Do you see the contradictions you guys make? This is why i find the Albanian-Ancient Greek relation hard to believe.

First you say Illyrians and Ancient Greeks were the same people and spoke the same language, BUT now you say the Illyrians were Pelasgians and were DIFFERENT from the ancient Greeks. (As the author put it "Parahelenik") WHICH ONE IS IT?


You can't have it both ways! Albanologu Mathieu Aref . 456654

Sorry but is you that do not have a clear knwlege of history!

Hellens and Ancient Greeks are and are not the same population in 2 different meanings:
1) Ancient greeks were pelageans
2) Hellens that came later were an ELITE (not the simple people) and they were a mix of pelasgeans, dorians, danai,illyrians, thracians, macedonias etc

For more info to understand the difference and the connection between the ancient greeks and helens:
https://arbenia.forumotion.com/europe-history-f29/the-absurd-pseudo-greeks-lies-t75.htm?highlight=the+absurd+pseudogreek+lies
https://www.youtube.com/watch?v=L_LlkruQsiM

1bilderberg
Veteran Member
Veteran Member

Male
Number of posts : 236
Registration date : 2009-01-28
Points : 38
Reputation : 20

Back to top Go down

Albanologu Mathieu Aref . Empty Re: Albanologu Mathieu Aref .

Post  TruthSeeker1912 Fri Jun 05, 2009 10:04 am

1bilderberg wrote:

Hellens and Ancient Greeks are and are not the same population in 2 different meanings:
1) Ancient greeks were pelageans
2) Hellens that came later were an ELITE (not the simple people) and they were a mix of pelasgeans, dorians, danai,illyrians, thracians, macedonias etc


Listen im going to try to be as clear on this as i can because i dont think your English is your strongest point.


1) First you say the ancient Greeks were Pelasgians (OK)

2) Then you say the Hellenes were different people that came later and were a mix of "Pelasgians, Dorians, Danai, Illyrians, Thracians, Macedonians"

3) How can the Hellenes be different people when they are a mix of Pelasgians (which you said the Greeks were also?)

4) All i have heard on this site is that the Illyrians, Macedonians, Greeks, Thracians, Epirotes etc were all Pelasgians and spoke the same language. Now how can the Hellenes (which you said were a mix of all of those) be different people?


None of that makes any sense lol You have only 2 doors, either they were all the same people and spoke the same language, or they were different. There is no other road!

The Myceneans were Greeks. (maybe Greek isn't the right word to use but i'll use it anyways) Then the Dorians came and invaded. Now most historias link the Dorians and Myceneans as the same people. And i dont argue this, i think they were. But the real questions are, were the Myceneans and Dorians the same people as the Illyrians, Epirotes and the Macedonians? And were ALL these people Pelasgians? Those are the real questions. Now there is no doubt in my mind that the Epirotes and Macedonians were the same people as the Illyrians (meaning we Albanians today) but what im trying to find out without using propaganda is if the Illyrians, Epirotes and Macedonians were the same people as the "Greeks" i.e. the Myceneans and Dorians.

There would be a case to make there since the Dorians originated in Macedonia!

TruthSeeker1912
Member
Member

Male
Number of posts : 45
Registration date : 2009-05-07
Points : 1
Reputation : 0

Back to top Go down

Albanologu Mathieu Aref . Empty Re: Albanologu Mathieu Aref .

Post  1bilderberg Fri Jun 05, 2009 11:15 am

TruthSeeker1912 wrote:
1bilderberg wrote:

Hellens and Ancient Greeks are and are not the same population in 2 different meanings:
1) Ancient greeks were pelageans
2) Hellens that came later were an ELITE (not the simple people) and they were a mix of pelasgeans, dorians, danai,illyrians, thracians, macedonias etc


Listen im going to try to be as clear on this as i can because i dont think your English is your strongest point.

1) First you say the ancient Greeks were Pelasgians (OK)

2) Then you say the Hellenes were different people that came later and were a mix of "Pelasgians, Dorians, Danai, Illyrians, Thracians, Macedonians"

3) How can the Hellenes be different people when they are a mix of Pelasgians (which you said the Greeks were also?)

4) All i have heard on this site is that the Illyrians, Macedonians, Greeks, Thracians, Epirotes etc were all Pelasgians and spoke the same language. Now how can the Hellenes (which you said were a mix of all of those) be different people?

None of that makes any sense lol You have only 2 doors, either they were all the same people and spoke the same language, or they were different. There is no other road!

The Myceneans were Greeks. (maybe Greek isn't the right word to use but i'll use it anyways) Then the Dorians came and invaded. Now most historias link the Dorians and Myceneans as the same people. And i dont argue this, i think they were. But the real questions are, were the Myceneans and Dorians the same people as the Illyrians, Epirotes and the Macedonians? And were ALL these people Pelasgians? Those are the real questions. Now there is no doubt in my mind that the Epirotes and Macedonians were the same people as the Illyrians (meaning we Albanians today) but what im trying to find out without using propaganda is if the Illyrians, Epirotes and Macedonians were the same people as the "Greeks" i.e. the Myceneans and Dorians.

There would be a case to make there since the Dorians originated in Macedonia!

Listen are you an idiot or what?? Shocked

1) HELENS WERE AN ELITE PEOPLE NOT A POPULATION!!!
HELENS WERE RICH, POWERFULL, THEY KNOW TO WRITE AND TO READ THE NEW INVENTED LANGUAGE THAT THEY CREATED FOR THEM SELFS . HELLENS MIX WITH EACH OTHER CREATING A NEW "RACE" AN ELITE RACE INSIDE THE PURE PELASGIAN RACE THAT THEY BEGIN TO CONTROL !! (example: during history and even today the royal families mix with each other to keep the so called Royal Blood clean).
TO BE HELLEN MEANS TO BE PART OF AN CULTURE NOT JUST PART OF A RACE!! (example: we albanians today belong to the West Culture not to the east,african or asiatic culture and we call our self EUROPEAN)!!
The simple people( macedonians, epiriotes, thacians, south illyrians (epiriotes) etc) in some percentage were only slaves of hellens!

2)
The Myceneans were Greeks. ..... But the real questions are, were the Myceneans and Dorians the same people as the Illyrians, Epirotes and the Macedonians? And were ALL these people Pelasgians?

Myceneans were pelasgians as were pelasgians the Dorians that do not invade "greece" because "greece" never existed.
If dorians invade "greece" then you mean that they invade also macedonia and sparta?? LOL
Spartans were dorians also!!

The people then lived in a lot of little City-States, do not have a nation and in the Bronze Age each one had in its own city a king!
Is well known that the ancient City States were never united politically and never established themselves as a single state. In fact they existed politically independent from one another and fought each other for economic dominance of the region.
Even since ancient times, especially the south regions has been without borders and open to all kinds of invasions and barbarian settlements.
The City States did engage in considerable commerce with other civilizations such as Phoenecians, Etruscans, Hitties, Egyptians, Illyrians, Macedonians, Thracians, etc., and as a fact "citizens" only formed a minority of the total residents of the city states, with the rest composed of foreigners or slaves.
Helens never had political borders before Alexander the Great. And even then, their northern borders were Epirus and Macedonia/ Emathia. Aristotle’s saying that the Selloi of Epirus were called "Graikoi" before the arrival of Hellenes. In the coast of Minor Asia there were the remains of Hittites and of course Luwians. The Ionians and Arcadians were connected to them.The Cynourians had a different background. Strabo speaks about Kadmoi and Gefyraioi coming from Phoenicia (who settled in Boetia); The pelopes who settled in Peloponnesus coming from Phrygia; The Thracians of Eumolpos who settled in Attica; The Boettians in central Greece and the Bottoi of Macedonia were EteoCretans etc. That suggest the existence of various non Hellenic people in Hellas before, during and after they arrival, and add the fact that wherever the Hellens established their colonies, they all mix with the native populations.

The word Greek, according to Aristotle (Metereologica i.14, p.352), comes from the word Graikoi. Romans added their latin suffix -ci making it Graeci. Well, in Pelasgian mythology "Graia" or "Graes" were three old ladies sisters of the monsters called Gorgon and u can grab any mythology book and read their story.
In Albanian language "Gra" means exactly that, "Old Ladies", singular "Grua/Gruaja" and plural "Gra".

Pelasgians" is the name generally given by ancient writers to the peoples before the came of Hellenes. According to both Herodotus and Thucyclides, Pelasgians formed the largest element of the early population of Greece and the Aegean, and most of them were gradually assimilated by the Hellenes.
Thucydides, the historian of the fall of Athens, describing his ancestors, said that:
“They did not amount to very much, they were very ill-mannered. They lived like pigs and threw the bodies of their enemies to the wild dogs who guarded their sheep.
They had very little respect for other people's rights, and they killed the natives of the peninsula the Pelasgians … and stole their farms and took their cattle and made their wives and daughters slaves and wrote endless songs praising the courage of the clan of the Achaeans, who had led the Hellenic advance- guard into the mountains of Thessaly and the Peloponnesus. But here and there, on the tops of high rocks, they saw the castles of the AEgeans and those they did not attack for they feared the metal swords and the spears of the Aegean soldiers and knew that they could not hope to defeat them with their clumsy stone axes”.
Thucydides suggests that the name "Hellen" became popular amongst the people who were known as "Graikoi" when the inhabitants of Phtiotis (southern Thessaly) became the predominat tribe of the area and used the name of their hierarchy (which was Hellen son of Deukalion). The Romans have made some references to the ancient people living in Sicily as "Grecos", but Romans referred to the regions south of Olympus as Achaia.
Herodotus (a Dorian from Halikarnassos city ) saw this transformation as the following of the invasions by Danaos (the Egyptians), and he makes mockery of the Ionians of Asia Minor who thought of themselves as the most refined and the best of all Ionians, by stating that those Ionians had come in mixing with a big number of other non Greek people.
The idea that the Pelasgians were the native population, converted to something more "Greek" by the invading Egyptians, also occurs in the plays of Aischylos and Euripides, written around the same time as Herodotus' Histories.
"Timeo Danaos et dona ferentes" it is written in Eneide (Libro II, 49) of Publio Virgilio Marone, and are the words that Laoconte pronunciate to the Troians, to convince them to not enter the Horse of Troia into the city! Simply because the Danaos weren't Greeks (pure pelasgians) but Egyptians (other pelasgians mixed with africans).

1bilderberg
Veteran Member
Veteran Member

Male
Number of posts : 236
Registration date : 2009-01-28
Points : 38
Reputation : 20

Back to top Go down

Albanologu Mathieu Aref . Empty Re: Albanologu Mathieu Aref .

Post  TruthSeeker1912 Fri Jun 05, 2009 11:35 am

Yes the Hellenes were an elite people who "invented their own language" ... Albanologu Mathieu Aref . 364711


I dont mean to be rude, i really, really, really dont ... but i cant help but say it ... are you fucking serious when you say that? Do you actually believe that an elite group of people would sit down and invent a new language? Why wouldnt they just use their own language to write down? LOL

The fact that ancient historians describe the Pelasgians as the people living there before the Hellenes came makes it more clear that the Pelasgians were not IE people.

As for you new invented langauge theory, i dont know what to do but laugh.

But let's just say hypothetically that your theory is right LOL Then even if they invented that language, that would still mean that the Greeks today speak the language of the Elite that the intelligent group wrote down, and we Albanians speak the language of the poor illiterate idiots?

LOL Real Historians!

TruthSeeker1912
Member
Member

Male
Number of posts : 45
Registration date : 2009-05-07
Points : 1
Reputation : 0

Back to top Go down

Albanologu Mathieu Aref . Empty Re: Albanologu Mathieu Aref .

Post  1bilderberg Fri Jun 05, 2009 12:00 pm

TruthSeeker1912 wrote:Yes the Hellenes were an elite people who "invented their own language" ... Albanologu Mathieu Aref . 364711


I dont mean to be rude, i really, really, really dont ... but i cant help but say it ... are you fucking serious when you say that? Do you actually believe that an elite group of people would sit down and invent a new language? Why wouldnt they just use their own language to write down? LOL

The fact that ancient historians describe the Pelasgians as the people living there before the Hellenes came makes it more clear that the Pelasgians were not IE people.

As for you new invented langauge theory, i dont know what to do but laugh.

But let's just say hypothetically that your theory is right LOL Then even if they invented that language, that would still mean that the Greeks today speak the language of the Elite that the intelligent group wrote down, and we Albanians speak the language of the poor illiterate idiots?

LOL Real Historians!

Yes the Hellenes were an elite people who "invented their own language" ... Albanologu Mathieu Aref . 364711
I dont mean to be rude, i really, really, really dont ... but i cant help but say it ... are you fucking serious when you say that? Do you actually believe that an elite group of people would sit down and invent a new language? Why wouldnt they just use their own language to write down? LOL

Qesh me mir kush qesh i fundit!! It laugh better who laugh last!!

Can someone explain to this ignorant troll TruthSeeker1912, some history because i have no time for idiots!!! Rolling Eyes

Do you know who invented the alphabet?
Do you know who invented the so called "greek" and latin letters?
Do you understand the difference between an artificial crated language ("greek koine") and the natural evolved language (spoken language) ?

The Koine language the so called Hellenic Language was an artificial invention for religiuos and commercial pruposes, nothing else created from the hellenic elite!!!!
The Koine language shaped up, after the Classical Era and everything started as an human intervention (not natural evolution) after an order of Ptolemy II, the emperor. He thought would be a good idea to create an universal language for the entire empire, whose center was Alexandria.
From place to place, Ancient “Greeks” including the Hellenic Era spoke differently. Namely, the language took another form; it obtained a particular form called a dialect. In Sparta, they had the Doric dialect, in Athens, the Attic and elsewhere another dialect.
Many languages and dialects were spoken within the empire and Alexandria in Egypt was already the cultural center of the Empire in about 281 BC. Ptolemy II (309 BC-246 BC) wanted an universal language to be used only for diplomatic , literature, science and religious purposes.
Thus he assigned Aristeas, an Athenian scholar, to create the grammar of the new language for this kind of needs of the Empire! Aristeas (and the scholars who were assisting him) used the Attic dialect (which was used in Athens) as basis for the new language eliminating the Attic idiosyncrasies. The Spartan Doric, however, was excluded from it.
So, this new standardized Hellenic language, (called Koine or Common) was very different from the spoken one at that point that some scholars call it New Artificial Language. Simple people in those times don’t spoke this new invented language, but they spoke a different language with diffrent dialects!
This new language was far from perfect. First it was an written language, created on paper without the means to be spoken. Native people and non-native encountered difficulties reading it since there was no way to separate words, sentences and paragraphs and especially because they encountered too many made-up words and grammatical rules. In addition, they were unable to express their feelings and the right intonation. The system of paragraphs, sentences, and some symbols like ~ . ; ` ’ ! , were the late results of continuous improvement and enhancement of the language with the contribution of many scholars from all over the World.
There were a few alphabets employed by various City States, and these alphabets included letters specific to the sounds of their particular dialect, that weren’t used by other City States . There were 2 main categories, the Eastern and the Western alphabets. The first official alphabet omitted all letters not in use any longer ( sampi, qoppa, digamma also known as stigma in “Greek” numbering) and it presented a 24-letter alphabet for the new Koinē language. However, the inclusion and use of small letters took place over a period of many centuries after the standardization of Koinē.
After the new language was completed with its symbols, the Jews of Egypt felt that it was an opportunity for them to translate their sacred books into Koine since it was one of the languages that the Jews of Diaspora use. So on the island of Pharos, by Alexandria’s seaport, 72 Jewish rabbis were secluded and isolated as they translated their sacred books (Torah, Nevi’im, Ketuvim, etc.) from Aramaic and Hebrew to the Koinē , the newly created language. This is known as the Septuagint translation. Even the Jews spoke and wrote the Koine and also use Hellenic coins, but these facts don’t make them “Greek “ or Hellenes ! Balkans and Asia Minor were not Hellenized linguistically, in spite of the Hellenic colonies and “Hellenized” elites!


Then even if they invented that language, that would still mean that the Greeks today speak the language of the Elite that the intelligent group wrote down, and we Albanians speak the language of the poor illiterate idiots?
No ignorant moron:
1) the modern "greek" language has nothing to do with the natural ancient greek language and with the classical invented koine!! Katharevousa “the purified one” was adopted by the new “Greek” State as the official language of “Greece” and was renamed “Greek Koine” but it was an invented new form of language created during the 19th century by pseudo-Greek nationalist leader Adamantios Korais (1748–1833), trying to make the modern “greeks” more “greek”, by eliminating from their vocabulary the Turkish and foreign words that kept them chained to their degeneracy.
Its use was finally terminated in 1976 when the “Greek” parliament voted to make the bastardized Dimotiki the official language Anthropologist Roger Just: “Most of the 19-th century “Greeks” who had so recently won their independence from the Turks, not only did not call themselves Hellenes (they learned this label later from the intellectual nationalists); they did not even speak Koine by preference, but rather Albanian, Slavonic, or Vlach dialects.”
Aristidh Kolias, “Arvanites and the origin of the greeks”: “Arvanites never lost their Albanian identity and this is showed by the fact that they want in 1899 to create a Greek-Albanian Confederate, but other so called “greeks” didn’t accepted, because they knew that Albanians would made up the majority of population!”

2)We Albanians speak the PELASGIAN language that is the most old language in the hole world and that can explain the old myths, legends, knowlege, and history!! Our Albanian language isn't a language of illiterates but a language of knowledge based in natural developement!!


A ka mundesi ti fshihi llogarine ketij trolli ju lutem?? Basketball

1bilderberg
Veteran Member
Veteran Member

Male
Number of posts : 236
Registration date : 2009-01-28
Points : 38
Reputation : 20

Back to top Go down

Albanologu Mathieu Aref . Empty Re: Albanologu Mathieu Aref .

Post  TruthSeeker1912 Fri Jun 05, 2009 12:39 pm

Why the f*** would someone sit down and invent a new language? Does that make any fucking sense to you? People invent alphabets in order to write down what they are saying, but they dont invent languages.

Where is your proof for this ludacris and rediculus argument? Ptolemy ordered Jewish priests to translate the Hebrew Bible into "Greek" but he didn't order anyone to invent a new language. This is something you would expect to hear from a Serb about Albanians LOL

Im done with you. Im going to go and invent a new language for myself. Albanologu Mathieu Aref . 866440 I suggest you try to learn to speak better English before you talk about linguistics.

TruthSeeker1912
Member
Member

Male
Number of posts : 45
Registration date : 2009-05-07
Points : 1
Reputation : 0

Back to top Go down

Albanologu Mathieu Aref . Empty Re: Albanologu Mathieu Aref .

Post  AuLoNa Fri Jun 05, 2009 12:48 pm

TruthSeeker1912 wrote:Yes the Hellenes were an elite people who "invented their own language" ... Albanologu Mathieu Aref . 364711


I dont mean to be rude, i really, really, really dont ... but i cant help but say it ... are you fucking serious when you say that? Do you actually believe that an elite group of people would sit down and invent a new language? Why wouldnt they just use their own language to write down? LOL


LOL Real Historians!

Ok then, let's just explain it to you in a more simplistic way, hope this time you get it!

The "Helenstik" or "Greek" language was invented actually as a language of science by the elite and the scholars. I think it was in Sicily where this language was really invented, just like today we have medical, technological, science, and so on languages, but at that time languages were still forming and developing. Since the elite has started to use it, to distinguish themselves form the rest of the population, and that is how it also got adopted from the greek priests later on who used it to write their bible, and so they started teaching the population mostly the one in Anatolia and others in the Balkans who went to the churches later on. It does not take that long to learn a language, let alone so many many years. And do not forget that the "greek" priests used this language to explain the bible, so now to people this language was the language of God. Is very easy to spread or make people learn or accept something that is attached with their believes.

Think about it, and enough with your sarcasm, cause you are not talking with teenagers here, if you want to learn something!
AuLoNa
AuLoNa
No rank
No rank

Female
Number of posts : 1002
Location : USA
Humor : Plenty..:)
Registration date : 2009-01-27
Points : 118
Reputation : 33

Back to top Go down

Albanologu Mathieu Aref . Empty Re: Albanologu Mathieu Aref .

Post  TruthSeeker1912 Fri Jun 05, 2009 1:05 pm

It's not a realistic theory that someone invented a new language, actually it's quite an impossible theory. They would have just used their own language to write down the Bible or whatever else.

It's more realistic for you guys to say that the modern Greek evolved differently than ancient Greek due to outside influence like the Romans and then later on the Slavs, but not to say that people actually sat down in a room somewhere and started to invent words lol Languages take hundreds of years to evolve (even that might be too soon)


(Theory 1) Modern Greek evolved un-naturaly due to foreign influnce to such a degree that it can't be considered the same language as Ancient Greek and that modern Albanian is the natural descedant of Illyrian and Ancient Greek --- Is it Possible? Not likely, but it could have happened.


(Theory 2) Koine Greek was a completely new language invented by a group of elite ancient scholars in a short period of time --- IMPOSSIBLE AND LAUGHABLE!


Albanologu Mathieu Aref . 252202

TruthSeeker1912
Member
Member

Male
Number of posts : 45
Registration date : 2009-05-07
Points : 1
Reputation : 0

Back to top Go down

Albanologu Mathieu Aref . Empty Re: Albanologu Mathieu Aref .

Post  AuLoNa Fri Jun 05, 2009 2:14 pm

TruthSeeker1912 wrote:IMPOSSIBLE AND LAUGHABLE!


Albanologu Mathieu Aref . 252202


Yeah no more laughable than you, now if you want to learn you are welcome, if not stop with your sarcasm little one.

Bej edhe nje gje tjeter, shko meso mire Shqipen gjuhen tende, para se tu futesh me rrenjesisht ketyre kerkimeve.
AuLoNa
AuLoNa
No rank
No rank

Female
Number of posts : 1002
Location : USA
Humor : Plenty..:)
Registration date : 2009-01-27
Points : 118
Reputation : 33

Back to top Go down

Albanologu Mathieu Aref . Empty Re: Albanologu Mathieu Aref .

Post  TruthSeeker1912 Fri Jun 05, 2009 2:53 pm

Okay show me the slighest set of proof that scholars invented a new language?


Any kind of proof, a source, a link, (besides nationalistic Albanian 15 years olds) ?

Im waiting!

TruthSeeker1912
Member
Member

Male
Number of posts : 45
Registration date : 2009-05-07
Points : 1
Reputation : 0

Back to top Go down

Albanologu Mathieu Aref . Empty Re: Albanologu Mathieu Aref .

Post  AuLoNa Fri Jun 05, 2009 3:00 pm

TruthSeeker1912 wrote:Okay show me the slighest set of proof that scholars invented a new language?


Any kind of proof, a source, a link, (besides nationalistic Albanian 15 years olds) ?

Im waiting!


So far has been you who has shown that you are nothing but a 15 year old.

Keto studime jane akoma duke dale ne drite, gjithashtu duke lexuar dhe perpiluar c'do gje qe kane shkruar edhe njerez te cilet merren me te tilla studime qe ne koherat e lashta e deri me sot, japin nje dituri te dukshme mbi gjuhen, kostumet, traditat te cilat i kalojne ato qe ti paske probleme ti kuptosh.

Sorry but we do not have a "Time machine" so we can take you back, and that is why you have to learn the basic first which I told you, such as your own language.

Mos u mundo te behesh interesant me njerezit ketu, se vertet nuk jane te moshes tende dhjetevjecare.
AuLoNa
AuLoNa
No rank
No rank

Female
Number of posts : 1002
Location : USA
Humor : Plenty..:)
Registration date : 2009-01-27
Points : 118
Reputation : 33

Back to top Go down

Albanologu Mathieu Aref . Empty Re: Albanologu Mathieu Aref .

Post  Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 2 1, 2  Next

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum