Ancient ""Greek"""---- Albanian
+4
sulioti
zojs
Sykalter
ZEUS10
8 posters
ARBËNIA :: Forum :: Language :: Albanian language
Page 3 of 3
Page 3 of 3 • 1, 2, 3
Re: Ancient ""Greek"""---- Albanian
niki-nikia-fjala sote perdoret si titulli "fitore" ne gjuhen greke,ndersa kuptimi i saj i shpjeguar sipas Hesychit Aleksandrinoit gjendet tek ..ndjekja-zenia.Niqi=ndiqi..deboj.
alfeko sukaraku- Senior Member
-
Number of posts : 198
Registration date : 2009-02-04
ietta-jati ati.Sote gjuha greke e perdor si fjalen"pateras"
-
fjala e pare e iliades.
meni-meri merin.
Menia bilbilesh perendi e Piliadit Aqillea
qe u be filli i shume loteve te derdhura te Aqejve...
-
E kam analizuar kete pjese.Nuk kam shkuar ende deri ne fund.I kam dhene dy drejtime zberthimore:
1.Mënis-gjinorja e njesise "mëni".
2.Menis-bashkimi i dy njesive a.me,b.nis,qe do t'thot me fillue.
Ende nuk jam ne gjendje te percaktoj se kush asht.Kjo sepse tema e librit ka te beje me nje "Mëni" midis dy paleve,ndersa tjetra asht se gjendet ne fillim te librit.Sikur homeri do te thote "Me nis(filloj).........."
Kjo sepse.nis vjen nga forma matematikore gjuhesore e geg.nji ecila nga ana e saj eshte nje shendrim fonetik.nii,te cilen une e quaj zgjatje e i-se ne shqiptim,ose lehtesim fonetik i aparatit oral akustik ne menyre te pavullnetshme nga shqipfolesit gjate shekujve.
Kjo percillet ne latinisht dhe si pasoje ne italisht me format.initii(i njijtij),inizio,iniziativa.ne anglisht(si dhe ne gjermanisht) gjithashtu ndertohet ndrysheme qellim kodi;begining,bigining=bi gi(gj) ni(nji) n'g.Keto shprehin qarte burimin prej gjuhes mem;
I nji zi-o.Tre mikro njesi ,i,ni(nji),zi
I nji zi a ti v(e)a.Gjashte njesi mikro te gjuhes shqipe,i,ni(nji),zi,a,ti,v(e)a.
Kuptohet keto e kane burimin drejperdrejti nga gjuha "x-al" meme e cila mund te kete qene Etruskishtja,dilaket i pellasgjishtes ose dreperdrejt prej Epiro_ilirishtes,permiresim i pellasgjishtes.
Burimi eshte numerori;ni
1.Mënis-gjinorja e njesise "mëni".
2.Menis-bashkimi i dy njesive a.me,b.nis,qe do t'thot me fillue.
Ende nuk jam ne gjendje te percaktoj se kush asht.Kjo sepse tema e librit ka te beje me nje "Mëni" midis dy paleve,ndersa tjetra asht se gjendet ne fillim te librit.Sikur homeri do te thote "Me nis(filloj).........."
Kjo sepse.nis vjen nga forma matematikore gjuhesore e geg.nji ecila nga ana e saj eshte nje shendrim fonetik.nii,te cilen une e quaj zgjatje e i-se ne shqiptim,ose lehtesim fonetik i aparatit oral akustik ne menyre te pavullnetshme nga shqipfolesit gjate shekujve.
Kjo percillet ne latinisht dhe si pasoje ne italisht me format.initii(i njijtij),inizio,iniziativa.ne anglisht(si dhe ne gjermanisht) gjithashtu ndertohet ndrysheme qellim kodi;begining,bigining=bi gi(gj) ni(nji) n'g.Keto shprehin qarte burimin prej gjuhes mem;
I nji zi-o.Tre mikro njesi ,i,ni(nji),zi
I nji zi a ti v(e)a.Gjashte njesi mikro te gjuhes shqipe,i,ni(nji),zi,a,ti,v(e)a.
Kuptohet keto e kane burimin drejperdrejti nga gjuha "x-al" meme e cila mund te kete qene Etruskishtja,dilaket i pellasgjishtes ose dreperdrejt prej Epiro_ilirishtes,permiresim i pellasgjishtes.
Burimi eshte numerori;ni
orakulli- Senior Member
-
Number of posts : 104
Registration date : 2009-02-09
Ashtu si te gjithe rapsodet edhe Homeri i drejtohet "muses-musus" =perendis qe jep kete zanat=mesueses...qe te "tregoj" ngjarjen...ndaj edhe ....Meria bilbelesh Perende e Piliadit Aqillea/qe u be fill i shume loteve te derdhura......
-
ABC wrote:ZEUS10 wrote:
Ledi epo tani edhe ajo fjale ka etimologjine e saj.....
AuLoNa- No rank
-
Number of posts : 1002
Humor : Plenty..:)
Registration date : 2009-01-27
AuLoNa wrote:
Ledi epo tani edhe ajo fjale ka etimologjine e saj.....
Eh, me falni qe "cenova" te drejtat e saj
Page 3 of 3 • 1, 2, 3
Similar topics
» Albanian suffixes in the old "Greek" language.
» Origjina e fjales "sicuro" dhe "sigur".
» Albanian element in the Greek Revolution-by G.Finlay
» Albanian and Greek inmates escape with helicopter...again
» Artikuj te ndryshem per historin tone ne gjuhen Shqipe
» Origjina e fjales "sicuro" dhe "sigur".
» Albanian element in the Greek Revolution-by G.Finlay
» Albanian and Greek inmates escape with helicopter...again
» Artikuj te ndryshem per historin tone ne gjuhen Shqipe
ARBËNIA :: Forum :: Language :: Albanian language
Page 3 of 3