ARBËNIA
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Korrespondenca mes Mjedes dhe Pedersenit

Go down

Korrespondenca mes Mjedes dhe Pedersenit Empty Korrespondenca mes Mjedes dhe Pedersenit

Post  ZEUS10 Tue Apr 14, 2009 9:11 am

Nuk eshte rastesi qe Pedersen, ky Albanolog Danez, dha vleresime aq te sakta, per gjuhen dhe historine tone. Nje nga burimet kryesore te informacionit te tij, ishte, dhe poeti yne i mrekullueshem, sherbetori i Zotit dhe kombit te tij Ndre Mjeda. Me poshte, kam shkeputur disa foto nga nje reviste shqiptare(Milosao), te letrave qe poeti yne i dergonte atij:
Letra1

Korrespondenca mes Mjedes dhe Pedersenit 2rrlaub


Last edited by ZEUS10 on Tue Apr 14, 2009 12:24 pm; edited 1 time in total
ZEUS10
ZEUS10
King
King

Male
Number of posts : 713
Location : CANADA
Humor : Great, the lightning during the anger greater.
Registration date : 2009-01-27
Points : 150
Reputation : 53

http://www.zeus10.com

Back to top Go down

Korrespondenca mes Mjedes dhe Pedersenit Empty Re: Korrespondenca mes Mjedes dhe Pedersenit

Post  ZEUS10 Tue Apr 14, 2009 9:17 am

Letra 2, 3, 4, 5
Mjeda pranon ta quaj veten "sherbetor i perulur" i Pedersenit vetem me cmimin qe ai te jap ze te vertetes te gjuhes dhe historise tone. Ky "sherbetor" eshte nje kolos, ai eshte sherbetor i vendit te tij dhe ka bere ate qe mijra luftetare nuk do e benin dot me armet e tyre.

Korrespondenca mes Mjedes dhe Pedersenit 16k5kjn

Korrespondenca mes Mjedes dhe Pedersenit I39ov8

Korrespondenca mes Mjedes dhe Pedersenit 2rfr3if

Korrespondenca mes Mjedes dhe Pedersenit Wm12cj
ZEUS10
ZEUS10
King
King

Male
Number of posts : 713
Location : CANADA
Humor : Great, the lightning during the anger greater.
Registration date : 2009-01-27
Points : 150
Reputation : 53

http://www.zeus10.com

Back to top Go down

Korrespondenca mes Mjedes dhe Pedersenit Empty Re: Korrespondenca mes Mjedes dhe Pedersenit

Post  ZEUS10 Tue Apr 14, 2009 9:47 am

Tani dua te ndalem pak tek emri i i Mjedes, ANDREA.
Normalisht, ne pamje te pare çdokush qe nuk njeh shqipen dhe historine shqiptare do te mendonte menjehere qe origjina e ketij emri eshte Greqia. Bile ai do te kishte gati dhe pergjigjen: Andrea = man(njeri) ne greqisht.

Por jo, fjala """greke"" andros=human(njeri) eshte vecse nje derivat i fjales shqipe ander=dream(ender). Kjo fjale ne trajten e shquar gegerisht eshte Andra, por e verteta fare eshte Andrea, sepse ne gegerishten e vjeter gjate kalimit nga e pashquara ne te shquaren, nuk bie fundorja e trajtes se pashquar por pas saj shtohet ajo e te shquares. Dikush mund te thote qe ky eshte nje supozim i juaji. Une do te thosha jo, ja ku eshte fjala ne """"greqishten"" e vjeter dhe me poshte prononcimi i n-se:

Korrespondenca mes Mjedes dhe Pedersenit 20kxiis

Diferenca ndodh sepse ndersa ne toskerisht themi ndjek ne gegerisht eshte niek
ô= zanore e mbyllur(gegerisht)=a(toskerisht)
â= zanore e dobet(gegerisht)= ë(toskerisht)
n(gegerisht)=nd(toskerisht) psh
niej=ndiej
noqa=ndoqa
nuk=nduk etj etj

Pra ô-n-â-r=a-nd-ë-r
E pashquar: andere
E shquar: anderea
Pas trajtimit te diftongut ea=a, behet ANDREA=ANDRA
Pra ky eshte emer shume i bukur shqiptar, qe nga injoranca dhe djallezia e grekeve dhe filogrekeve i eshte veshur padrejtesisht nje "autoresi" e re, ajo greke.
ZEUS10
ZEUS10
King
King

Male
Number of posts : 713
Location : CANADA
Humor : Great, the lightning during the anger greater.
Registration date : 2009-01-27
Points : 150
Reputation : 53

http://www.zeus10.com

Back to top Go down

Korrespondenca mes Mjedes dhe Pedersenit Empty Re: Korrespondenca mes Mjedes dhe Pedersenit

Post  ZEUS10 Tue Apr 14, 2009 12:31 pm

Gjithashtu po te vihet re folja:

Korrespondenca mes Mjedes dhe Pedersenit Mligkg

aneiro-polein dhe aneiro-shein qe jane te barazvlefshme me ender-polle dhe endero-sheh, qe jane fare te kuptueshme ne shqip dhe skane nevoje per koment.
ZEUS10
ZEUS10
King
King

Male
Number of posts : 713
Location : CANADA
Humor : Great, the lightning during the anger greater.
Registration date : 2009-01-27
Points : 150
Reputation : 53

http://www.zeus10.com

Back to top Go down

Korrespondenca mes Mjedes dhe Pedersenit Empty Re: Korrespondenca mes Mjedes dhe Pedersenit

Post  Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum