ARBËNIA
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kënga Arvanite!

2 posters

Go down

Kënga Arvanite! Empty Kënga Arvanite!

Post  AuLoNa Tue Apr 28, 2009 10:20 pmAna vin* ga* Panigjiri*
Portokale nxirr ga gjiri

Ana vin ga Rimokastra
Portokale nxirr ga trasta

Ana vin ga Kapohori*
i shkëlqen ai misofori*

Ana vin ga maletë
Të martonet faletë*

Po të vin poshtë ga hora
Do martonenj njora-njora

Kënga bën fjalë për një vajzë që quhet Ana

Vin* - Vjen, dialekti Arvanit siç duket nuk e ka njohur evoluimin e gjuhës dhe ruan format e pandryshuara të foljes që fliteshin në mesjetë. Kështu ndodh dhe me foljen "Vijë" ku forma është e pandryshueshme në të gjitha kohët d.m.th "Vin"
Ga* - Nga
Panigjiri - Festë e madhe
Kapohori* - Fusha, vëndet e ulëta. Banorët e fushave në dialektin Arvanit quhen Kapohoriot. Po ta zbërthejmë si fjalë kemi një bashkim fjalësh, Kapo-Horiot, gjë që për mendimin tim ka të bëjë me, fshatar nga fusha pasi Hora i thonë fshatit.
Misofori* - Fustan i gjatë
Faletë* - Lutet
Hora - Fshati
AuLoNa
AuLoNa
No rank
No rank

Female
Number of posts : 1002
Location : USA
Humor : Plenty..:)
Registration date : 2009-01-27
Points : 118
Reputation : 33

Back to top Go down

Kënga Arvanite! Empty Re: Kënga Arvanite!

Post  ZEUS10 Wed Apr 29, 2009 11:36 am

AuLoNa wrote: [
Ana vin* ga* Panigjiri*
Portokale nxirr ga gjiri


Panigjiri - Festë e madhe
Hora - Fshati

Dua te ndalem dhe njehere ne fjalen Panigjiri. Interpretimi i saj eshte feste e madhe. Kjo ne fakt, eshte nje fjale e perbere nga dy fjale """"helene te lashta""""": pan + gjiri :

Kënga Arvanite! Everyo10oseKënga Arvanite! 1z3ctn9

+

Kënga Arvanite! 9tpq3r

Po e nis nga gjenos. Kjo, nuk eshte as me shume fjala shqipe gjini, e cila eshte formalizimi i gegerishtes gjini, dhe toskerishtes gjiri. Sigurisht qe buron nga fjala gji, dhe kuptimi i saj eshte shperndare per te treguar: BASHKESI, RRETH njerezish (sendesh, me rralle). Ne rastin tone tregon bashkesine(gjirin) e njerezve te mbledhur ne feste.

Fjala e pare pan eshte fjala helene lashte(dmth shqipe) pan qe buron nga folja me pa , me cte rrok syri= te gjithe, kedo. Prandaj ajo leviz, nga pash ne pan, qe jane te dyja forma brendaeptimi te foljes pa.
Ne rastin konkret, eshte perdorur si parafjale, per te perforcuar idene e pjesemarrjes se madhe te grupit njerezve(gjirit ose gjinit ose gjenit).
ZEUS10
ZEUS10
King
King

Male
Number of posts : 713
Location : CANADA
Humor : Great, the lightning during the anger greater.
Registration date : 2009-01-27
Points : 150
Reputation : 53

http://www.zeus10.com

Back to top Go down

Kënga Arvanite! Empty Re: Kënga Arvanite!

Post  AuLoNa Sun May 03, 2009 9:56 amGreu moj nu, moj nusezë
Greu moj nuse të të shomë!

Greu moj nuse të të shomë
Je ashtu siçë na thonë?

Proksene, moj nusezë
Prokseneti* tha penesi*

Prokseneti tha penesi
Je ashtu, se mos na qeshin?

Je ashtu moj nusezë
Je ashtu siçë na thanë.

Je ashtu siçë na thanë
Djali do të shtjer sevdanë!

Prokseneti = Mblesi, shkesi, ai që shkon për të kërkuar dorën e nuses...
Penesi = Tha fjalë të mira, e lavdëroi, dha opinion të mirë për vajzën.
This is an old wedding Arvanite song, that have the roots from the times, when Arvanites got married only between their Arberor blood, they didn't mix with other races and cultures.
Till around the middle of the 20 century, the majority of Arvanites didn't know any other language, but spoke the Illyrian language that inherited from their grand grandfathers.
Anvanites today speak their language but the number of people who knows this language is small.
Is our duty, to collect and cultivate this language and traditions, that are the oldest in Europe, and further.
We need the help of everybody that feels that in their veins runs still some Arbëror blood...
Arvanites sing this song even today in their beautifull weddings.
Lets wish them, for many more weddings, so they have many more brave sons, that will speak that beautiful language till the sun will raise for the last time.

God bless Arbëror blood every where they live
AuLoNa
AuLoNa
No rank
No rank

Female
Number of posts : 1002
Location : USA
Humor : Plenty..:)
Registration date : 2009-01-27
Points : 118
Reputation : 33

Back to top Go down

Kënga Arvanite! Empty Re: Kënga Arvanite!

Post  AuLoNa Thu May 14, 2009 1:54 pmDo ta pres, ajde moj
Do ta pres kocidhetë*

Do ta pres kocidhetë
Të ta vërvit* ga s'gjindetë

Do ta pres, ajde moj
Do ta pres kocidhet të gliatë*

Do ta pres kocidhet të gliatë
Po çë turpem ga it* atë

Moj koci, ajde moj
Moj kocidhe dhragolie*

Moj kocidhe dhragolie
Të të kishe në argalie*

- - - - - - - - - - -


Kocidhetë = Gërshet
Vërvit = Flak, hedh tutje, vërvit
Gliatë = Gjatë
It = Yt
Dhragolie = Nepërkë, Gjarpër, Gjarpërushe
Argalie = Avlëmend


Hopaaaaaaaaaaaa Very Happy
AuLoNa
AuLoNa
No rank
No rank

Female
Number of posts : 1002
Location : USA
Humor : Plenty..:)
Registration date : 2009-01-27
Points : 118
Reputation : 33

Back to top Go down

Kënga Arvanite! Empty Re: Kënga Arvanite!

Post  Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum