ARBËNIA
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Folja procrastinate dhe procrastinare.

Go down

Folja procrastinate dhe procrastinare. Empty Folja procrastinate dhe procrastinare.

Post  orakulli Thu Feb 12, 2009 12:01 pm

Folja procrastinate dhe procrastinare.

Folja e gjuhës angleze procrastinate/=shqiptimi: prokrastinejt/, vjen nga folja e gjuhës latine procrastinare.Ajo kupton “të shtysh bërjen e nji dickaje për nji koh të mëvonshme,të ardhshme".

Analizë shkurt e origjinës së kësaj folje.

Origjina:gjuha Shqipe:

Ndërtimi shumëqelizore:

Qeliza1:ora.(procra..)

Qeliza2;shtin(Çamërisht),shtyn(Shqipe e Sotme)

Qeliza3:at,atë,et,etë

Qeliza 4(2+3):shtinet’ë(camërisht),shtyhet’ë(Shqipe e sotme),shtin'at’ë,shtyn'at’ë

Bashkimi 1+3=xxoxrashtinet.

Te tepërta nga ndërtuesit e në qëllim rikodifikim: pr,kr.Njëra prej tyre “pr” ku zakonisht “p” vjen nga transformimi fonetik”b” mund të jetë kodifikm I foles “bër”,karakteristike kjo e versioneve të lashta të shkrimit të gjuhës shqipe ku nuk përdoreshin zanoret.Ndërsa tjetra mund të jetë vetë kod i ndërtuesit që që nënkupton ”krijoj”.Ndoshta jane të tepërta për ne shqiptarët e tanishëm,pasardhësit e autorëve të gjuhës së parë,por kan të mirën e tyre për ritjen e fjalorit të gjuhës njerëzore."pr" dhe "kr' jane karakteristike formuese te njesisve gjuhesore te gjuhes Shqipe.

E mira e ndërtimit:mbledh kater qeliza te gjuhes Shqipe per te formar nje qelize me te madhe gjuhesore.Ne qelizen e madhe krijohet nje kuptim I ri,i cili permbledh kater kuptime ne nji te vetem.Kater kuptimet jane :1:Ber,2:ora3:shtyn,4:ate.Pra ne vend qe te themi “shtyj oren qe te bej dicka te nisur” ,tani mund te themi vetem “procrastinate” ose “procrastinare”.Kjo quhet perqendrim gjuhesor shumenivelesh qe rrit numrin e performancave mendimore-foljore.Kjo rruge te con ne ritjen e fjalorit te nji gjuhe.

Shihet qarte kodet e gjuhes Shqipe ne “shtinet’e”=Shtyhet’e”.Kalimi kodik qe e kemi shprehur tek matematika gjuhesore eshte “I,y,re=nji,dy,tre”.Kur kalojme nga “I” ose “y” ne “E”kalojme ne nje numer me te madh,e kuptuar kjo ne kohe,kalim ne nje ore te mevonshme.te mepasshme.


Por kjo me lart ka rendesi sesi mund te rindertohet gjuha e re Shqipe.Kjo metode ka vlere per brezat e rinj shqiptare te cilet duhet te shtojne numrin e fjaleve te kesaj gjuhe.Pse most e bejne kur me kete gjuhe te tjeret kane ndertuar nji gjuhe te tere prej fillimit.Kjo ka ndodhur ne te shkuaren.Ne duhet ta njohim ate per ta perdorur ne menyre te ndergjegjshme ne te ardhmen.

Une mund te jape dhe nje shembull.Meqe jemi tek kjo fjale te cilen sot nuk e kemi ne gjuhen shqipe "ne nji fjal te vetme",por na duhet te themi nje fjali te tere si:”Mos e le pune e sotme per neser”,do te sugjeroja njesine e re gjuhesore :bevonatoj(folje),bevonator(emer)
orakulli
orakulli
Senior Member
Senior Member

Male
Number of posts : 104
Registration date : 2009-02-09
Points : 46
Reputation : 26

Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum