ARBËNIA
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Baratto dhe Barabart.

Go down

Baratto dhe Barabart. Empty Baratto dhe Barabart.

Post  orakulli Thu Feb 12, 2009 11:50 am

Baratto dhe Barabart.
Per te gjetur origjinen e termit duhet te shkojme pas ne kohe,reth 2-3 mije vjet me pare,kur gjuha shqipe ishte akoma gjuha me folur ne Bote.Ne ato kohe akoma perdorimi i parase nuk ishte perhapur dhe per te bere shkembimet tregtare tregtaret,fshataret,artizanet e tj perdornin metoden e "baratto".Kjo metode ishte shkembimi ne natyre.Une te jap ty nji objekt dhe ti si shkembim me jep nje objekt mua te ndryshem,por me nji vlere te "bara-barte".
Fjala latine "baratto" duket qarte qe vjen prej fjales te gjuhes Shqipe "barabar"-"barabart".Ne gjuhen e sotme Shqipe ajo asht "barazo".
Ne thelb te "bar-bar",po te bejm minius "b",i cili eshte kuptimi i vjeter i foljes "bej",pra per te ber thjeshtimin dhe gjetjen e me te thjeshtes se pare kemi konceptin pellazgo-ilir-shqip:
"a-r-a".Pra ku kemi perseritjen e te njejtit elemnt "a" kemi nji barazim.Duket qarte qe koncpetet e pellasgo-ilireve jane te komplikuara dhe shprehin nje shkalle te menduarit te nji niveli te larte.
Po te shikojme gjuhet verejme perdorimin inteligjent te kesaj metode:
Anglisht:Even=e-v-e,gjermaninsht:eben=e-b-e,cifute= גם אם ,italiane: pari-prishur metoda pjeserisht, por qendron tek “ugu-ale”=u-g-u/,gjuha Indi=सम e me radhe.
Shikohet qarte qe metoda e formimit gjuhesor dihet shume mire nga beresit e ketyre gjuheve.Fjalet ndryshojne,por metoda formuese qendron e njete.Ketu qendron dhe veshtersia e madhe e te kuptuarit nga gjuhetaret e sotem te gjuheve dhe preardhjes se tyre.I kujtojne ato si nje krijim kaotik dhe te rastesishem.
orakulli
orakulli
Senior Member
Senior Member

Male
Number of posts : 104
Registration date : 2009-02-09
Points : 46
Reputation : 26

Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum