ARBËNIA
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

The language of the beginning/ gjuha fillestare

+2
ABC
ZEUS10
6 posters

Go down

Do you beleive Albanian language is the closest to the Proto-Indoeuropian-Language

The language of the beginning/ gjuha fillestare Vote_lcap64%The language of the beginning/ gjuha fillestare Vote_rcap 64% 
[ 7 ]
The language of the beginning/ gjuha fillestare Vote_lcap36%The language of the beginning/ gjuha fillestare Vote_rcap 36% 
[ 4 ]
The language of the beginning/ gjuha fillestare Vote_lcap0%The language of the beginning/ gjuha fillestare Vote_rcap 0% 
[ 0 ]
The language of the beginning/ gjuha fillestare Vote_lcap0%The language of the beginning/ gjuha fillestare Vote_rcap 0% 
[ 0 ]
The language of the beginning/ gjuha fillestare Vote_lcap0%The language of the beginning/ gjuha fillestare Vote_rcap 0% 
[ 0 ]
The language of the beginning/ gjuha fillestare Vote_lcap0%The language of the beginning/ gjuha fillestare Vote_rcap 0% 
[ 0 ]
 
Total Votes : 11
 
 

The language of the beginning/ gjuha fillestare Empty The language of the beginning/ gjuha fillestare

Post  ZEUS10 Tue Feb 10, 2009 9:34 am

Unlike any other language most of the words used in Albanian contain primitive syllables characteristic of an originative language.
Ndryshe nga gjithe gjuhet e tjera, shumica e fjaleve te gjuhes shqipe permbajne rrokje te thjeshta, qe duhet te kene qene karrakteristike ne nje gjuhe primitive meme. A combination of a stop with a vowel, or even two consonants together means something specific.
Nje kombinim i nje bashketingellore me nje zanore bile dhe dy bashtingellore bashke ka nje kuptim te vecante.
The following is a chart that needs to be filled up. Using it we can explain not only the primitive language(the so called PIE) but any IE language , that I beleive are formed using Albanian syllables.
Grafiku i meposhtem duhet te mbushet. Duke perdorur ate ne mund te shpjegojme jo vetem gjuhen primitive meme(te ashtequajturen PIE) por te gjitha gjuhet indoeuropiane, qe une besoj fjalet e tyre jane formuar duke perdorur rrokjet e shqipes.

The language of the beginning/ gjuha fillestare Ix9w9f

For example, the combination f-i in Albanian shows smth new, young, fragile:
fillim, fimi, filiz=beginning(new), child, sprout

m_i(mbi)-------------shows: over, on, above

So the combination fi_mi shows: new thing on earth=newborn
This is how Albanian words are being formed.


Last edited by ZEUS10 on Wed May 27, 2009 9:17 pm; edited 2 times in total
ZEUS10
ZEUS10
King
King

Male
Number of posts : 713
Location : CANADA
Humor : Great, the lightning during the anger greater.
Registration date : 2009-01-27
Points : 150
Reputation : 53

http://www.zeus10.com

Back to top Go down

The language of the beginning/ gjuha fillestare Empty Re: The language of the beginning/ gjuha fillestare

Post  ABC Tue Feb 10, 2009 10:23 am

Zgjodha kete opsion nga votimi: Albanian is the PIE itself. Mendoj se gjuha shqipe eshte e vetmja qe mund te beje zberthimet e dialekteve te shqipes se lashte. Madje mendoj se te gjitha gjuhet e lashta ballkanike kane qene dialekte te shqipes. Megjithate une nuk jam historiane thjesht kete konkluzion kam krijuar gjate leximeve te materialeve te ndryshme.

Jam kurioze te di si do ta shpjegonit fjalen yleza. (yll) Very Happy
ABC
ABC
Senior Member
Senior Member

Number of posts : 149
Registration date : 2009-01-30
Points : 27
Reputation : 20

http://www.albforum.us

Back to top Go down

The language of the beginning/ gjuha fillestare Empty Re: The language of the beginning/ gjuha fillestare

Post  ZEUS10 Tue Feb 10, 2009 10:26 am

The combination betwen g & i makes a syllable which is been used to describe the round shape of the woman's breast. It was evolved then to describe a certain people community, thus to describe a tribe, a race, an etnic group.
Kombinimi gj_i eshte kombinimi qe niset prej formes rrethore te gjirit te femres. Pastaj fjala evoloi per te treguar nje bashkesi te caktuar(rreth) njerezish(gjini), greqisht gjenea.


Last edited by ZEUS10 on Tue Feb 10, 2009 10:38 am; edited 1 time in total
ZEUS10
ZEUS10
King
King

Male
Number of posts : 713
Location : CANADA
Humor : Great, the lightning during the anger greater.
Registration date : 2009-01-27
Points : 150
Reputation : 53

http://www.zeus10.com

Back to top Go down

The language of the beginning/ gjuha fillestare Empty Re: The language of the beginning/ gjuha fillestare

Post  ZEUS10 Tue Feb 10, 2009 10:37 am

ABC wrote:
Jam kurioze te di si do ta shpjegonit fjalen yleza. (yll) Very Happy

Vetem dy shkronja por shume e veshtire. Ketu jemi ne nje faze akoma me primitive ku cdo shkronje percakton nje objekt , veprim apo pershkrim. Per y-ne nuk jam shume i sigurte, ndoshta ajo eshte pasthirma y qe eshte perdorur per te treguar fjalen 'shume', por se cfare shume une nuk e di.
L-ja eshte perdorur per te treguar fjalen 'lart'.
Fjala pyll dhe yll kane te perbashket drejtimin (shume)lart dhe (shume) te dendur.
Pra une jam ne mes disa opinioneve:
y-la=shume lart~te paaritshem
ose
y-le=te ngulur
ose
y-la= shume te dendur
Kurre nuk mund te jepet nje opinion konkluziv.
ZEUS10
ZEUS10
King
King

Male
Number of posts : 713
Location : CANADA
Humor : Great, the lightning during the anger greater.
Registration date : 2009-01-27
Points : 150
Reputation : 53

http://www.zeus10.com

Back to top Go down

The language of the beginning/ gjuha fillestare Empty Re: The language of the beginning/ gjuha fillestare

Post  ABC Tue Feb 10, 2009 10:45 am

ZEUS10 wrote:Vetem dy shkronja por shume e veshtire. Ketu jemi ne nje faze akoma me primitive ku cdo shkronje percakton nje objekt , veprim apo pershkrim. Per y-ne nuk jam shume i sigurte, ndoshta ajo eshte pasthirma y qe eshte perdorur per te treguar fjalen 'shume', por se cfare shume une nuk e di.
L-ja eshte perdorur per te treguar fjalen 'lart'.
Fjala pyll dhe yll kane te perbashket drejtimin (shume)lart dhe (shume) te dendur.
Pra une jam ne mes disa opinioneve:
y-la=shume lart~te paaritshem
ose
y-le=te ngulur
ose
y-la= shume te dendur
Kurre nuk mund te jepet nje opinion konkluziv.

Eshte interesante menyra se si kerkoni ta shpjegoni jo vetem kete fjale por edhe fjalet e tjera. Ju falenderoj per kete zgjerim njohurish qe na jepni.
ABC
ABC
Senior Member
Senior Member

Number of posts : 149
Registration date : 2009-01-30
Points : 27
Reputation : 20

http://www.albforum.us

Back to top Go down

The language of the beginning/ gjuha fillestare Empty Re: The language of the beginning/ gjuha fillestare

Post  orakulli Tue Feb 10, 2009 1:22 pm

Konkluzioni ne kete drejtim eshte shume i veshtire.
Une kam shkruajt dicka per "Y" ne forumin virtual.
Nuk do te doja ta sillja ketu kopi paste.
Ne qe dime gjuhen shqipe kemi avantazhin e madh te zberthimit vogelsik gramatikor dhe ne baze te kesaj gjetjes se mendjes se te pareve tane kur kane nderura kete koncept "Y" cfare kane marre per baze.
deri tani mendohet se gjuhet europiane dhe alfabeti i tyre eshte i formes ideo-tingull-simbol vizatimor.Por a eshte i verete ky "percaktim shkencor' i gjuhetareve me ne ze te tre shekujve te fundit?
Un mendoj se jo.
Kemi serine ne kete drejtim;dy,hy,yll,yn,hyjn-i-o,...
Ne alfabetin vinca(reth 7000 vjete me pare) eshte "simboli' i dyte,qe vjen direkt pas "I".
Deduksioni llogjik;
'I" eshte me e thjeshte si simbol vizatimor se "y",dhe se te gjitha simbolet e tjera te alfabetit."y" e vjeter ka qene si 'y' e vogel sot.Nuk duket "y'-ja si bashkim dy "i'-sh ne nje kend te caktuar??Nese zbuluam 'shkopin" dhe e vendosem qe do ta quajme "I',si do te veppronim per te ndertuar konceptin e dyshit?.Duka bashkuar dy "I'.kemi vetem dy mundesi"
1.I-te vendosura paralel,e cila na jep "II" romak
2.'y"-te vendosur ne nje kend te caktuar,e cila na jep "y" tone.
Atehere numri i sotem 2,pse eshte "dy"?Perse nuk shte vetem "Y"?
ketu kemi ndryshimin e ri te gjuhes shqipe."Dy" do te thote *d>y(tek y,t'y),qe ne thelb eshte mendimi "tek "y"-ja".
orakulli
orakulli
Senior Member
Senior Member

Male
Number of posts : 104
Registration date : 2009-02-09
Points : 46
Reputation : 26

Back to top Go down

The language of the beginning/ gjuha fillestare Empty Re: The language of the beginning/ gjuha fillestare

Post  ZEUS10 Tue Feb 10, 2009 3:37 pm

orakulli wrote:Konkluzioni ne kete drejtim eshte shume i veshtire.
Une kam shkruajt dicka per "Y" ne forumin virtual.
Nuk do te doja ta sillja ketu kopi paste.
Ne qe dime gjuhen shqipe kemi avantazhin e madh te zberthimit vogelsik gramatikor dhe ne baze te kesaj gjetjes se mendjes se te pareve tane kur kane nderura kete koncept "Y" cfare kane marre per baze.
deri tani mendohet se gjuhet europiane dhe alfabeti i tyre eshte i formes ideo-tingull-simbol vizatimor.Por a eshte i verete ky "percaktim shkencor' i gjuhetareve me ne ze te tre shekujve te fundit?
Un mendoj se jo.
Kemi serine ne kete drejtim;dy,hy,yll,yn,hyjn-i-o,...
Ne alfabetin vinca(reth 7000 vjete me pare) eshte "simboli' i dyte,qe vjen direkt pas "I".
Deduksioni llogjik;
'I" eshte me e thjeshte si simbol vizatimor se "y",dhe se te gjitha simbolet e tjera te alfabetit."y" e vjeter ka qene si 'y' e vogel sot.Nuk duket "y'-ja si bashkim dy "i'-sh ne nje kend te caktuar??Nese zbuluam 'shkopin" dhe e vendosem qe do ta quajme "I',si do te veppronim per te ndertuar konceptin e dyshit?.Duka bashkuar dy "I'.kemi vetem dy mundesi"
1.I-te vendosura paralel,e cila na jep "II" romak
2.'y"-te vendosur ne nje kend te caktuar,e cila na jep "y" tone.
Atehere numri i sotem 2,pse eshte "dy"?Perse nuk shte vetem "Y"?
ketu kemi ndryshimin e ri te gjuhes shqipe."Dy" do te thote *d>y(tek y,t'y),qe ne thelb eshte mendimi "tek "y"-ja".

Perhere e me shume, mendoj, se peremri vetor une dhe ti, jane te lidhura, me numrat nje dhe dy.
Persa i perket numrit dy, mendoj se, eshte evoluimi i t'y=te hy, kuptimi eshte hyn nje i dyte qe i bashkohet te parit. Por i qendroj mendimit, se, semantica si shkence, zoteron pak mekanizma per te provuar teorite e saj.
ZEUS10
ZEUS10
King
King

Male
Number of posts : 713
Location : CANADA
Humor : Great, the lightning during the anger greater.
Registration date : 2009-01-27
Points : 150
Reputation : 53

http://www.zeus10.com

Back to top Go down

The language of the beginning/ gjuha fillestare Empty Re: The language of the beginning/ gjuha fillestare

Post  orakulli Wed Feb 11, 2009 12:56 am

Gjuha shqipe ne peremrin "un" eshte unike.Por duhet te them qe forma e vjeter eshte "U".Tzamerishtja deri me sot e pastudjuar qellimisht,tregon per nje vjetersi te llahtarshme.
Nisemi nga emri i "syrit",i cil eshte "si",derivatet e saj te italishtja,anglishtja e gjuhet e tjera eshte shume e madhe.
marim kot nga reshti "visibi-le"=shqip=vi si bi le.
vi!=drejton,ver..
si=sy
bi=ne camerisht eshte folja "bej"
le=le.
Le(formula ndertuese,funksioni)=
renditja e akcentit llogjik te sotem=vi bi si=vi bi sy =vi m'bi si=e shikueshme,e pashme,e veshtrueshme,e dukshme
orakulli
orakulli
Senior Member
Senior Member

Male
Number of posts : 104
Registration date : 2009-02-09
Points : 46
Reputation : 26

Back to top Go down

The language of the beginning/ gjuha fillestare Empty Re: The language of the beginning/ gjuha fillestare

Post  orakulli Wed Feb 11, 2009 1:12 am

Pra me thjesht akoma me gjuhen zyrtare shqipe "ve syne bej",Tzame=Vi sin bi.Gjuha tzame ka shtuar vetm nje "n".
Ne anglisht emri "si" i tzamerishtes behet folja e shikimit "See".
Pse mohohet kjo,e cila eshte aq e hapur dhe dukshme ne drejtimin e origjines?
Kjo eshte enigme.
Por une mendoj qe nuk behet per arsye se jane kunder shqiptareve,por se kane frike se bihen mitet e ndertuara per te tjeret.Edhe ato mite jane ndertuar me qellim per te fshehur prape nje te vertete.Kjo e vertete e tyre nuk ka lidhje me autorsine,te paret tane,as me sozite e te pareve tane si sumere,egjyptiane,greke e romake,por me drejtime te tjera shume me te nderlikuara,me ane te cilave drejtohen shoqerite e civilizuara.
Kjo gjuhe eshte perdorur qe prej Pitagores deri tek alkimistet.Eshte perdorur per te shkruara bibla.Eshte perdorur ne menyre te qellimshme per te ndertuar gjuhe te reja.Kjo gjuhe dihej dhe dihet sot (me gjere sa e dime ne) nga nje grup i vogel njerezish te cilet drejtojne gjithcka.
orakulli
orakulli
Senior Member
Senior Member

Male
Number of posts : 104
Registration date : 2009-02-09
Points : 46
Reputation : 26

Back to top Go down

The language of the beginning/ gjuha fillestare Empty Re: The language of the beginning/ gjuha fillestare

Post  ZEUS10 Wed Feb 11, 2009 9:02 am

orakulli wrote:Pra me thjesht akoma me gjuhen zyrtare shqipe "ve syne bej",Tzame=Vi sin bi.Gjuha tzame ka shtuar vetm nje "n".
Ne anglisht emri "si" i tzamerishtes behet folja e shikimit "See".
Pse mohohet kjo,e cila eshte aq e hapur dhe dukshme ne drejtimin e origjines?
Kjo eshte enigme.
Por une mendoj qe nuk behet per arsye se jane kunder shqiptareve,por se kane frike se bihen mitet e ndertuara per te tjeret.Edhe ato mite jane ndertuar me qellim per te fshehur prape nje te vertete.Kjo e vertete e tyre nuk ka lidhje me autorsine,te paret tane,as me sozite e te pareve tane si sumere,egjyptiane,greke e romake,por me drejtime te tjera shume me te nderlikuara,me ane te cilave drejtohen shoqerite e civilizuara.
Kjo gjuhe eshte perdorur qe prej Pitagores deri tek alkimistet.Eshte perdorur per te shkruara bibla.Eshte perdorur ne menyre te qellimshme per te ndertuar gjuhe te reja.Kjo gjuhe dihej dhe dihet sot (me gjere sa e dime ne) nga nje grup i vogel njerezish te cilet drejtojne gjithcka.

Eshte interesant se fjala shqipe pa(e shkuara e shi-koj) ne paskajore parë perputhet plotesisht me latinishten:
pareo, parere, parui, paritus V INTRANS 2 1 INTRANS
appear, be visible, be seen; be clear/evident (legal);
me greqishten e vjeter:

The language of the beginning/ gjuha fillestare Iliad58at1501centurybcfi6
mos te harrojme se Φ=[pʰ] ne te foluren e vjeter. Pra eshte fjala shqip parë, panë

Vete fjala visible ashtu sic thua dhe ti eshte 100% shqip vi(vë---shih fjalen vë re=vështroj)+ si(shih, sy) + ble["able" is from "abilis" (can be)] dmth e bëj, jam i afte ta bëj.
Perkthimi eshte jam i afte ta dalloj= e dukshme

Pra sic shihet keto dy gjuhe te ""huaja"" sna qenkan dhe aq te huaja dhe nuk i bashkon me shqipen aspak PIE-ja por kemi te bejme plotesisht me nje fjaleformim shqip te paster.
ZEUS10
ZEUS10
King
King

Male
Number of posts : 713
Location : CANADA
Humor : Great, the lightning during the anger greater.
Registration date : 2009-01-27
Points : 150
Reputation : 53

http://www.zeus10.com

Back to top Go down

The language of the beginning/ gjuha fillestare Empty Re: The language of the beginning/ gjuha fillestare

Post  sulioti Wed Feb 11, 2009 5:32 pm

orakulli wrote:Gjuha shqipe ne peremrin "un" eshte unike.Por duhet te them qe forma e vjeter eshte "U".Tzamerishtja deri me sot e pastudjuar qellimisht,tregon per nje vjetersi te llahtarshme.
Nisemi nga emri i "syrit",i cil eshte "si",derivatet e saj te italishtja,anglishtja e gjuhet e tjera eshte shume e madhe.
marim kot nga reshti "visibi-le"=shqip=vi si bi le.
vi!=drejton,ver..
si=sy
bi=ne camerisht eshte folja "bej"
le=le.
Le(formula ndertuese,funksioni)=
renditja e akcentit llogjik te sotem=vi bi si=vi bi sy =vi m'bi si=e shikueshme,e pashme,e veshtrueshme,e dukshme
Kjo vlen dhe per frnegjishten (le sjy)=syt=cam(si) qe eshte dhe me origjinalja.
sulioti
sulioti
Regular Member
Regular Member

Male
Number of posts : 70
Age : 43
Location : belgium
Registration date : 2009-02-10
Points : 22
Reputation : 22

Back to top Go down

The language of the beginning/ gjuha fillestare Empty Re: The language of the beginning/ gjuha fillestare

Post  sulioti Thu Feb 12, 2009 11:08 am

ZEUS10 wrote:Unlike any other language most of the words used in Albanian contain primitive syllables characteristic of an originative language.
Ndryshe nga gjithe gjuhet e tjera, shumica e fjaleve te gjuhes shqipe permbajne rrokje te thjeshta, qe duhet te kene qene karrakteristike ne nje gjuhe primitive meme. A combination of a stop with a vowel, or even two consonants together means something specific.
Nje kombinim i nje bashketingellore me nje zanore bile dhe dy bashtingellore bashke ka nje kuptim te vecante.
The following is a chart that needs to be filled up. Using it we can explain not only the primitive language(the so called PIE) but any IE language , that I beleive are formed using Albanian syllables.
Grafiku i meposhtem duhet te mbushet. Duke perdorur ate ne mund te shpjegojme jo vetem gjuhen primitive meme(te ashtequajturen PIE) por te gjitha gjuhet indoeuropiane, qe une besoj fjalet e tyre jane formuar duke perdorur rrokjet e shqipes.
The language of the beginning/ gjuha fillestare Ix9w9f

For example, the combination f-i in Albanian shows smth new, young, fragile:
fillim, fimi, filiz=beginning(new), child, sprout

m_i(mbi)-------------shows: over, on, above

So the combination fi_mi shows: new thing on earth=newborn
This is how Albanian words are being formed.

I nderuar ZEUS 10, ajo qe keni shtruar ne teme eshte me se e vertet, Shqipja pa dyshim qe eshte nder gjuhet me te vjetra ne bote per mos te then me e vjetra nga te gjitha.Kete e verteton me se miri fjalet nje rrokshe qe jan baza e saj, dhe sic e shpreh dhe ti me lart, sa me e shkurter te jet nje fjal aq me e vjeter eshte ajo.Nese marrim nje foshnje qe nuk flet akoma, dhe e shikojm ose e degjojm me vemendje cfare femija beblbezon, do te dilnim ne konkluzionin se Shqipja ka lindur pikerisht keshtu, dmth qe ather kure njeriu foli per her te pare.
Me posht do doja te jepja disa shembuj per te forcuar tezen ne teme.
Po marrim si shembull disa fjal Shqipe, dhe menyren se si jan pervetesuar dhe pershtatur ne gjuhe te ndryshme;

shqip;LAj=
italisht;LAvato
frengj;LAve
greqisht;pLEno ketu a eshte bere e

shqip;BEN=ne kuptimin se kjo ben kjo eshte e mire
italisht;BONo
frengjisht;BON
greqisht;kANI ketu b eshte zevendesuar me k

shqip;AR=ARI
italisht;ORo
frengjisht;OR
greqisht;HRIsafi ketu a eshte shendruar ne h,k

shqip;DHAN=e dha
italisht;DONo ketu o ka zen vendin e a
frengjisht;DON
greqisht;DHINo

shqip:VETE=shkoj
it;VADo
fr;VE
etj etj;;;
sulioti
sulioti
Regular Member
Regular Member

Male
Number of posts : 70
Age : 43
Location : belgium
Registration date : 2009-02-10
Points : 22
Reputation : 22

Back to top Go down

The language of the beginning/ gjuha fillestare Empty Re: The language of the beginning/ gjuha fillestare

Post  orakulli Thu Feb 12, 2009 11:20 am

Pra,Sic po shikojme thjesht disa ndertues kane perdorur,ne menyre te qellimshme,njesi te gjuhes shqipe per ti shendruar ne folje,mbiemra e kategori te tjera ne gjuhet me te reja europiane e me tej.Ne fillim te studimit tim besoja qe Etimologjija,fonetika,te cila kane ne baze parimin e rastesise dhe te ndryshimit te tingujve gjate perdorimit te tyre,ishin mbreteresha e analizes.Dale nga dale po shikoja qe ato vetem fshihnin,nuk zbulonin.Ato vetem demostronin ne nje menyre primivitive vetem analogjike,ne nje rafsh(plan).
Sic e kam shkruajt dhe ne vende te tjera,etimologjia prek vetem siperfaqene e krijimit gjuhesor.Po keshtu dhe fonetika(Zonetika ne fakt,nga zon-zan-ze).
Thjesht "et-im-lo-gji" eshte me shqip sa nuk behet.Eti im,ose eterit tane,lene gjine e fjales,ushqimin e saj per here te pare,nga nje "nene"(sepse gjuha shqipe preferon femeroren kur prodhohet dicka,toka,pema,..) e pare.
Kur thyeva kete koncept(me argumentime te llojit deduktivo llogjik),filloja e po shikoja me thelle ndertimin e njesive gjuhesore.Kur hyra me thelle,U tmerrova nga "shqipezimi"i madh qe kane jo vetem gjuhet e Europes ,por deri ne Ameriken latine ne gjuhet e "Zapotekve"(zaptuesve),Itza-maja e te tjera.
Gjuhet jane ndertuar ne nje kohe shume te hershme,derisa arrijne ne nje kocetrim te nje gjuhe te vetme shume te zhvilluar dikur 17 mije vjete me pare.Ajo gjuhe,kjo ne menyre intuitive,ne kete rast ka qene shume e ngjashme me gjuhen shqipe.Kjo gjuhe vazhdon te mbizoteroje deri,sipas mendimit tim,ne kullen e babelit.
Bibla e shpreh qarte qe gjuhet jane ndryshuar ne menyre te qellimshme.A eshte i vertet ky percaktim i bibles cifute?Po,shume i sakte shkencerisht.
Po ju marr nje fjale te vjeter te bibles cifute(jo greke) e cila daton 3000 vjete me pare.Fjalen e gjuhes ebraike,"rasa".Kjo fjale percakton kryerjen e nje veprimi kriminal.,vrasje e te tjera.
Serite e fjaleve ne shqip "vras-me e vra,rrah>ras-ia rasa>rash,rasa e varrit".Analizojme vetem ;
"Vras".Ajo ndryshon vetem me nje "v".Pra shqipja duhet te kete ndryshuar vetem me shtesen e nje "V",apo gjuha cifute ne menyre te qellimshme i eshte hequr nje "v".Foljet e tjera te gjuhes shqipe "ras","rash","rrah".
Keto njesi vulosen ne fund me emrat "Var" dhe "Varr".
Vazhdoni vete ne berjen bashke te pjeseve,per te nxjerre konkluzionin.Shikohet distanca shume e vogel qe kane pjesezat e shqipes afer nje thelbi.Pra ngjeshmeria ndertuese.
Gjuha shqipe eshte gjuhe kodike dhe jo gjuhe normale.
orakulli
orakulli
Senior Member
Senior Member

Male
Number of posts : 104
Registration date : 2009-02-09
Points : 46
Reputation : 26

Back to top Go down

The language of the beginning/ gjuha fillestare Empty Re: The language of the beginning/ gjuha fillestare

Post  ZEUS10 Thu Feb 12, 2009 12:02 pm

orakulli wrote: Pra,Sic po shikojme thjesht disa ndertues kane perdorur,ne menyre te qellimshme,njesi te gjuhes shqipe per ti shendruar ne folje,mbiemra e kategori te tjera ne gjuhet me te reja europiane e me tej.Ne fillim te studimit tim besoja qe Etimologjija,fonetika,te cila kane ne baze parimin e rastesise dhe te ndryshimit te tingujve gjate perdorimit te tyre,ishin mbreteresha e analizes.Dale nga dale po shikoja qe ato vetem fshihnin,nuk zbulonin.Ato vetem demostronin ne nje menyre primivitive vetem analogjike,ne nje rafsh(plan)..

Ky eshte thelbi. Fillimisht variante dialektike te kesaj gjuhe u pershtaten per nje elite te caktuar, per ta diferencuar veten nga populli, dhe per qellime fetaro-liturgjike dhe tregtare(sic eshte rasti i Koine). Pastaj kjo gjuhe e pershtatur ne periudhen e krijimit te dinastive u ofrua per mesim nepermjet shkolles gradualisht per popullin, duke u bere popullore gjate krijimit te shteteve-kombe.

orakulli wrote:Sic e kam shkruajt dhe ne vende te tjera,etimologjia prek vetem siperfaqene e krijimit gjuhesor.Po keshtu dhe fonetika(Zonetika ne fakt,nga zon-zan-ze)..

Ne fakt fone-tika eshte varianti """grek""" i shqipes thone-tika. Φ=[pʰ]~f eshte nje tingull shume i ngjashem me th-në dhe ne shqip ata jane ekujvalent te njeri tjetrit flas=thash e cila eshte """perkthyer""" prej """greqishtes""" ne tingull, zë:

The language of the beginning/ gjuha fillestare 1zgym41

ajo fth, the, thot, thosh, thone, thongje jane te gjitha fjalet shqip them, thu(a), thosha, e thonke(thënke-dialekt), thene, ata thone etj. Nuk do ndonje sy eksperti per ta dalluar.
ZEUS10
ZEUS10
King
King

Male
Number of posts : 713
Location : CANADA
Humor : Great, the lightning during the anger greater.
Registration date : 2009-01-27
Points : 150
Reputation : 53

http://www.zeus10.com

Back to top Go down

The language of the beginning/ gjuha fillestare Empty Re: The language of the beginning/ gjuha fillestare

Post  sulioti Sat Feb 14, 2009 3:57 pm

Do doja te shtoja ne tabelen e Zeus dhe kete;

U eshte ura,po ta kthejm ne krah te kundert na jep formen e ures,plus fjala pellazge(ur+an-os)nese e shikojm qiellin te jep formen e nje ure me harkun qe krijon.

Dhe kjo fjal pra ura mund te kete kuptimin si (hyra)pra ura eshte nje hyrje nje kalim nga ku mund te hyet diku.A mos valle qielli na qenka dhe si hyrje per diku tjeter?THEM SE PO
sulioti
sulioti
Regular Member
Regular Member

Male
Number of posts : 70
Age : 43
Location : belgium
Registration date : 2009-02-10
Points : 22
Reputation : 22

Back to top Go down

The language of the beginning/ gjuha fillestare Empty Re: The language of the beginning/ gjuha fillestare

Post  Xh.Gashi Sat Feb 14, 2009 6:36 pm

Shkrimi Herodoti per eksperimentin e mbretit Psametich cila gjuhe mund te jete gjuha e natyres .
Cila gjuhe emerton sot emrin e bukes si ne kohen e ketij mbreti perpos gjuhes shqipe.
BUKES edhe sot i themi BUKE perdoret edhe ne anglisht dhe gjermanisht kjo fjal por jo per buken por per bukepjeks becker=baeckerei
Texti eshte ne gjuhen gjermane kerkoj falje .
Psammetich III wurde König von Ägypten, nach seinem Vater Ahmose II. Er, oder einer seiner Vorgänger mit diesem Namen (ich kann mich an die Ordnungszahl nicht erinnern) war an Sprachforschung interessiert. Er wollte wissen, welche Sprache wohl die älteste sei. Um das herauszufinden, erfand er folgende Untersuchungsmethode: Er nahm zwei Neugeborene und überließ sie einem Hirten, dessen einzige Aufgabe es war, die Kleinen zu füttern, sodaß sie überlebten. Es war ihm verboten mit ihnen auch nur ein Wort zu sprechen. Der König wollte das erste Wort erfahren, das eines der zwei Kinder sprach. Der König mußte sich zwei Jahre lang gedulden, bevor etwas geschah. (Die Altersangabe ist mit zwei Jahren recht plausibel. Unsere Kinder sagen zwar ihre ersten Worte früher, das taten die Kinder zu dieser Zeit sicherlich auch, wenn sie dazu ermuntert und gefördert wurden. Aber auch unsere Kinder entdecken die "Sprache" erst im Alter von zwei Jahren - zu dieser Zeit wird sie zum Kommunikationsmittel statt nur ein Hilfsmittel zu sein, um Gegenstände und Ereignisse zu bezeichnen. Während ein jüngeres Kind die Worte nur für Beschreibungen verwendet - auch "Papa kommen" oder "Milch haben" ist nur eine Beschreibung eben dieses Vorganges - so führt die Entdeckung der Syntax zu einer größeren Verwendungsmöglichkeit der Sprache und läßt eine Kommunikation im eigentlichen Sinn erst jetzt zu. Es sieht aus, als ob der Bedarf der Sprache erst mit zwei Jahren entdeckt wird. Deshalb ist es durchaus glaubwürdig, daß Kinder, die die Sprache selbst "entdecken" müssen, dies in diesem Alter tun würden.)
Eines schönen Tages kam unser Hirt und wurde von den Kindern mit dem Wort "BËKOS" begrüßt. Er wartete, bis er das Wort einige Male gehört hatte, um sicher zu sein, dann brachte er die Nachricht zu Psammetich. Der König ließ nun nachforschen, in welcher Sprache das Wort "bekos" etwas bedeutete. Und tatsächlich - auf phrygisch bedeutete das Wort "Brot". Damit anerkannten die Ägypter auch, daß die Phrygier älterer Abstammung waren, als sie selbst. (Dagegen kann man andererseits einige Einwände haben. Es ist wohl kaum so, daß die "Ursprache" sich bei einem Kind bemerkbar macht, wenn es keine andere hört - es ist wohl eher der Zufall, der das erste Wort "bekos" werden ließ, auch wenn es sehr wohl eine Bezeichnung für den Hirten oder für das Essen, das er brachte, gewesen sein mochte. Hätte "bekos" eine andere, mehr abstrakte Bedeutung gehabt, wie z.B. "Erdbeben" oder "Schönheit", dann hätte wohl auch Psammetich eingesehen, daß seine Untersuchung nicht so gelungen war. Andererseits - wer von uns würde nach zwei Jahren Wartezeit wohl nicht ein Resultat vorzeigen wollen? Es soll auch heute noch die eine oder andere "Konstruktion" von Resultaten vorkommen, deshalb sollten wir Psammetich nicht allzu hart verdammen....)
Xh.Gashi
Xh.Gashi
Junior Member
Junior Member

Male
Number of posts : 12
Age : 65
Location : Prishtine
Registration date : 2009-02-10
Points : 1
Reputation : 0

Back to top Go down

The language of the beginning/ gjuha fillestare Empty Re: The language of the beginning/ gjuha fillestare

Post  AuLoNa Sat Feb 14, 2009 10:45 pm

Me mire perkthehet ne google nga Gjermanishtja ne Shqipe, se nga Anglishtja ne Shqipe ose anasjelltas, ka shume probleme, me mire ta perkthesh vete.

E lexova dhe me pelqeu si teregim, shume interesant ta shtjellosh me tutje detajet rreth gjuhes!
AuLoNa
AuLoNa
No rank
No rank

Female
Number of posts : 1002
Location : USA
Humor : Plenty..:)
Registration date : 2009-01-27
Points : 118
Reputation : 33

Back to top Go down

The language of the beginning/ gjuha fillestare Empty Re: The language of the beginning/ gjuha fillestare

Post  Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum