Njësi gjuhësore me prejardhje nga Shqip, bear,birth.

Go down

Njësi gjuhësore me prejardhje nga Shqip, bear,birth.

Post  orakulli on Thu Feb 12, 2009 11:58 am

Njësi gjuhësore me prejardhje nga Shqip, bear,birth,obey( sa qesharake kur duan ta shpjegojne nga "obedire"),....
Sot kemi nji folje ezengjiale në gjuhën Shqipe,foljen bëj.Ngjyrimet e saj dialektore:
Çame:bi.Përdoret në formën”U e bi këtë pun=Unë e bëj këtë punë”.
Labe:Toskërisht: “bëj.
Myzeqare: “bej”.E vecanta asht me “e”
Geg1:baj.
Geg2:boj.
Në gjuhën angleze kemi foljen bear.Shqiptimi i saj ka dy versione.Shqiptimi sipas anglishtes Britanike asht “bër” dhe asaj Amerikane asht “ber”.Koha e shkuar e saj asht “bore”(shqiptimi:Britanik-Bo,ku “o asht e zgjatur,Amerikan-“bor”) dhe pjesorja e kohës së shkuar “born”(shqiptimi:Britanik-“bon”,ku “o” asht zgjatur,Amerikan-“born”)
Cili asht kuptimi i foljes “bear”.Ajo ka shum kuptime.Çuditërisht kuptimin i saj bear asht përdorimi ezengjial në gjuhën angleze për përcaktimin “Unë kam lindur” .Ka këtë dhënie prej fjalorit anglisht-anglisht Macmillan English Dictionary:
Kuptimi i “bear’:bear
4.bear=to give birth to a child=te japesh berjen e nji femije.
The ewes usually bear twin lambs=Delet zakonisht bejne(bër) dy qingja binjake.
bear someone something: She bore him three sons=Ajo i beri,i boni(bor) atij tre çuna.
4a. if a plant bears flowers or fruit, it produces them:Nëse bima bën(bërs) lule ose fruta,ajo i prodhon ato.
The new stems bear the flowers.
Kutpimi “birth”: birth
1.The occasion of a baby being born:Rasti kur bëhet,bonet(born) nji fëmij.
Shëmbull:We are happy to announce the birth of our son Andrew=Ne jemi të gëzuar t’ju lajmërojm lindjen(birth) e çunit tuaj Andrew.
John wanted to be present at the birth.
from/since birth: James has been blind from birth.
at birth (=at the time when you are born)=në kohën kur ju keni lindur(born),kur ju jeni bër,kur ju jeni bon.
place of birth: Place of birth: Oxford/Vëndi I lindjes:Vendi i lindjes,Oksford
1a. [count or uncount] the process of being born or of giving birth to a baby:
It was a very difficult birth=Ishte nji lindje e vështir.
1b. give birth (to someone),if a woman gives birth to a baby, she produces it from inside her body:Nëse nji grua jep “birth”-in e nji fëmije,ajo e prodhon atë prej brëndësis së trupit të saj.
She gave birth to a baby boy.
-> DATE OF BIRTH
(c) Macmillan Publishers Ltd. 2003
A jan të lidhura këto dy njësi gjuhësore të gjuhës Angleze me format vetëpësore dhe pësore të gjuhës Shqipe te foljes “Bi-bëj-bej-baj-boj”,me njësitë “i bër”,“bir”,me format “bon,i bon”?
Ku:
Bi-bir
Bëj-i bër
Bej-i ber
Baj-i ban
Boj-i bon
avatar
orakulli
Senior Member
Senior Member

Male
Number of posts : 104
Registration date : 2009-02-09
Points : 46
Reputation : 26

Back to top Go down

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum